Bezoekers onderstrepen belang vakbeurzen

Vanwege de Nationale Energie Week in de tweede week van oktober onderzocht beursorganisator 54events de stemming onder potentiële bezoekers. Maar liefst 1.627 respondenten gaven hun mening. Daarvan gaf 82 procent aan in oktober graag voor een bezoek naar de Brabanthallen in Den Bosch te komen, als dat van overheidswege is toegestaan.

54events zet jaarlijks, als onderdeel van de Nationale Energie Week, gelijktijdig de Vakbeurs Energie en de beurzen PREFAB, Zero Emission| Ecomobiel en Industrial Heat & Power op touw. Dit jaar komen daar RENOVATIE en MONUMENT bij, die begin dit voorjaar, vanwege de corona-uitbraak, van 12, 13 en 14 mei naar 6, 7 en 8 oktober zijn verplaatst.

Zicht op intenties van beursbezoekers

Niet eerder ging een Nederlandse beursorganisator het effect van COVID-19 op het gemoed van potentiële bezoekers na.

Het onderzoek werd gedaan aan de hand van een enquête, verspreid onder iedereen die zich in 2018 of 2019 voor een bezoek aan een van voornoemde vakbeurzen aanmeldde. Om een optimaal beeld te schetsen, liet 54events buiten beschouwing of men de betreffende beurs ook daadwerkelijk bezocht.

Met 1.627 respondenten is het onderzoek volgens de beursorganisator representatief. Opvallend is dat de leeftijd van de respondenten niet of nauwelijks van invloed was op de door hen gegeven antwoorden.

Zakelijk belang

Overall gaf 73 procent van de zakelijke respondenten aan een bezoek aan ‘hun’ vakbeurs belangrijk of erg belangrijk te vinden voor de eigen bedrijfsvoering.

Voor de beurs PREFAB liep dit percentage zelfs op tot 87 procent. Van de respondenten wil 42 procent wel, dat ‘bepaalde maatregelen’ worden getroffen. Van de 18 procent die aangaf de vakbeurs níet te zullen bezoeken, bracht 42 procent als reden naar voren ‘bezorgdheid om de eigen of andermans gezondheid’.

Maatregelen in lijn met protocol

Onder de geënquêteerden voor wie ‘bepaalde maatregelen’ voorwaarde zijn voor beursbezoek, geldt onder meer:

 72 procent ziet graag dat er voldoende afstand gehouden wordt;

 67 procent is voorstander van het verplicht ontsmetten van handen bij de in- en uitgang;

 70 procent wenst aangepaste looproutes op drukke punten.

Van álle respondenten gaf 82 procent aan zich – in samenwerking met de andere aanwezigen – prima in staat te achten de regels van smart distancing toe te passen.

Genoemde maatregelen zijn in lijn met het protocol voor bezoek aan vakbeurzen, dat eerder deze maand namens de branche werd ingediend bij het ministerie van Economische Zaken. Daarin wordt onder meer uitgegaan van 1 aanwezige per 10 vierkante meter vloeroppervlak. Persoonlijke registratie vooraf en controle bij toegang zijn bij vakbeurzen al decennia de standaard.

Overheid aan zet

Volgens Fedde van der Woude, directeur van 54events, toont het onderzoek aan dat de meeste professionals in de onderzochte sectoren staan te trappelen om de vakbeurzen te bezoeken, begin oktober.

“Het zakelijk belang dat uit ons onderzoek naar voren komt, sluit naadloos aan bij verschillende publicaties over de economische toegevoegde waarde van vakbeurzen in het algemeen en hun rol als startmotor voor de post-corona economie in het bijzonder. Meer dan ooit is het belangrijk dat investeringen in de energietransitie op peil blijven. De Nationale Energie Week speelt daarin een belangrijke rol. De protocollen waaronder onze events verantwoord kunnen plaatsvinden, liggen er. Tijd dus, voor de overheid, om de huidige restricties spoedig tegen het licht te houden en onze branche groen licht te geven”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.