Bezoekerscentrum Amsterdam Werelderfgoed open

De Amsterdamse grachtengordel staat sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar waarom eigenlijk? Op die vraag geeft het nieuwe Bezoekerscentrum Amsterdam Werelderfgoed antwoord.

Het gratis toegankelijke centrum bevindt zich in het hart van het UNESCO gebied in gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat, waar ook het Stadsarchief Amsterdam is gehuisvest.

Icoon van wereldformaat

Op de Werelderfgoedlijst staan waardevolle monumenten, natuurgebieden en landschappen van over de hele wereld, die zo uitzonderlijk zijn, dat ze bewaard zouden moeten blijven voor toekomstige generaties.

De grachtengordel staat te boek als grootschalig stedenbouwkundig en architectonisch kunstwerk. Het is de tastbare uiting van economische, politieke en culturele bloei van ’s lands hoofdstad in de zeventiende eeuw.

De lokale overheid is beheerder van het gebied en verantwoordelijk voor behoud en bescherming. Daarnaast wil Amsterdam het bijzondere verhaal van dit werelderfgoed vertellen aan haar inwoners en andere geïnteresseerden.

Unieke waarden

Het verhaal van de grachtengordel wordt getoond aan de hand van zes waarden, die door UNESCO zijn toegekend: Plattegrond, Burgerstad, Wereldpakhuis, Waterwerk, Groene longen en Koopmanshuizen en stadspaleizen.

Op een projectiescherm, in de vorm van de historische binnenstad, komen heden en verleden door middel van animaties in beeld. Bezoekers die meer willen weten over de waarden, kunnen de zogenoemde hotspots bekijken, plekken en verhalen op de kaart die aanvullende informatie over de geschiedenis en het nu geven.

Daarnaast krijgen de waarden letterlijk en figuurlijk een gezicht in ‘testimonials’: zes portretten waarin te zien is dat de grachtengordel levend werelderfgoed is waarin Amsterdammers samen leven, wonen, werken en recreëren.

Klein Koninkrijk

Stadsdichter Gershwin Bonevacia schreef over het lokale werelderfgoed het gedicht Klein Koninkrijk. In de etalage van het bezoekerscentrum zijn woorden en zinnen uit het gedicht te zien die symbool staan voor de bijzondere waarden van het gebied. Het handschrift is van ontwerper Frederike Top.

Het nieuwe centrum is vanaf zaterdag 5 juni gratis toegankelijk van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 uur -17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 uur -17.00 uur. De tentoonstelling is Nederlands- en Engelstalig.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.