Bijna 4 miljoen voor restauratie rijksmonumenten in Utrecht

De provincie Utrecht investeert bijna 4 miljoen euro uit het fonds Erfgoedparels in de restauratie van 14 rijksmonumenten. Onder andere het Tivolicomplex aan de Oudegracht in de stad Utrecht en de Eemlandiafabriek in Bunschoten krijgen een opknapbeurt.

Het provinciebestuur zegt het belangrijk te vinden dat deze markante monumenten goed toegankelijk blijven voor publiek. Reden waarom het bijdraagt aan onderhoud en restauratie.

Het betreft acht historische buitenplaatsen, een orgel, een molen, een voormalige fabriek, een parkaanleg, een voormalig klooster/weeshuis/poptempel en een boerderij.

Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Rob van Muilekom vertelt dit erfgoed een deel van de 2.000 jaar oude geschiedenis van de regio Utrecht. “We koesteren deze bijzondere monumenten en stimuleren verduurzaming, kennisdeling en nieuwe functies voor het erfgoed, zodat het behouden en toegankelijk blijft”.

Erfgoedparels

Tot de 14 erfgoedparels, die geldelijke steun krijgen, behoren de historische buitenplaatsen Randenbroek (Amersfoort), Doornburgh (Stichtse Vecht), Margaretha Turnorplein kasteel Amerongen (Amerongen), het Zuiderpark van kasteel de Haar (Utrecht), het poortgebouw en brug van kasteel Nijenrode (Stichtse Vecht), Huis te Jaarsveld (Lopik), Kasteel Oudegein (Nieuwegein) en het Pestersbosje (Zeist).

Uit de overige monumentcategorieën gaat het om het orgel van de Nicolaaskerk (Vreeland), de molen van Cabauw (Lopik), de Eemlandiafabriek (Bunschoten), de historische aanleg Malieblad (Utrecht), Tivoli Oudegracht (Utrecht) en stadsboerderij Hof ter Weijde (Utrecht).

Tivoli en Eemlandiafabriek

Twee mooie voorbeelden in de provincie Utrecht van rijksmonumenten die straks worden opgeknapt, zijn als gezegd het Tivolicomplex aan de Oudegracht in de stad Utrecht en de Eemlandiafabriek in Bunschoten.

Het Tivolicomplex kent een bouwgeschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. Het deed dienst als klooster, burgerweeshuis, Vakbondsgebouw voor de Nederlandsche Vereeniging van Spoor- en Tramwegpersoneel en poptempel. Het gebouw wordt volledig gerestaureerd en verbouwd tot podium voor beginnend talent, restaurant, lunchcafé, boetiekhotel en kinderopvang.

Van 1928 tot 1963 was zuivelfabriek Eemlandia in bedrijf. Als gevolg van een reorganisatie is de vestiging Bunschoten gesloten. Het gebouw staat al geruime tijd leeg.

Eemlandia is als gebouwencomplex de laatst overgebleven complete melkfabriek in de provincie Utrecht. De herontwikkeling van de melkfabriek betreft een deel commerciële ruimten en een deel woningen.

Criteria

Bij het verlenen van subsidies hanteert het provinciaal bestuur criteria zoals urgente restauratiebehoefte, publieke toegankelijkheid en cofinanciering van de eigenaar.

Zie ook www.provincie-utrecht.nl/parelfonds

Foto: De Eemlandiafabriek in Bunschoten wordt gerestaureerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.