Bijna 5 miljoen voor rijksmonumenten in NH

De provincie Noord-Holland heeft 4,8 miljoen euro subsidie verdeeld voor de restauratie van 59 rijksmonumenten. O.a. voor de aanpak van de Grote Kerk Alkmaar, Museum Betje Wolff in Middenbeemster, Kasteel Marquette te Heemskerk, het Teylers Museum in Haarlem en de Stadsschouwburg Amsterdam ligt geld klaar.

Verantwoordelijk gedeputeerde Jack van der Hoek (Cultuur) heeft de subsidiebeschikkingen persoonlijk overhandigd aan de eigenaren.

Volgens het provinciebestuur bestaat grote behoefte aan financiële bijdragen voor restauratieprojecten, zoals blijkt uit de vele subsidieaanvragen die de afgelopen jaren zijn gehonoreerd.

Zonder woonfunctie

De subsidie is bedoeld voor rijksmonumenten zonder woonfunctie, zoals kerken, molens en industrieel erfgoed. Deze categorie beslaat ongeveer 30 procent van de 14.000 rijksmonumenten in Noord-Holland.

Ook organisaties die zich bezighouden met monumentenzorg konden subsidie aanvragen. Het provinciebestuur heeft hiervoor gekozen omdat deze organisaties projecten oppakken waarbij reguliere restauratie en herbestemming en beheer gecombineerd worden.

Overzicht subsidies rijksmonumenten 2018 (download pdf 58 Kb)

Foto: Kasteel Marquette in Heemskerk.