Bijzonder kunsttransport naar Zierikzee

Het schilderij Schepen op de Oosterschelde bij de Zuidhavenpoort van Zierikzee is door de Koninklijke Marine met mijnenjager Zr. Ms. De Zierikzee succesvol vervoerd naar de stad van het decor. Het bijzondere kunsttransport naar Zeeland had gisteren (vrijdag 25 september) plaats.

Het 17e eeuwse werk van de Amsterdamse meester Hendrick van Anthonissen, behorend tot de Hollandse School, is in 2010 door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in bruikleen gegeven aan het Commandementsgebouw van de marine, Het Paleis te Den Helder.

Initiatief

Albert Scheffers, directeur van het Stadhuismuseum in Zierikzee, opperde vorig jaar dat het kunstwerk van de marineschilder veel meer zichtbaarheid zou hebben als het tentoongesteld zou worden in ‘zijn’ museum.

Gezien het onderwerp van het schilderij en de plaats waar het in bruikleen was, suggereerde Scheffers het transport door de Koninklijke Marine uit te laten voeren. In onderling overleg is vervolgens besloten tot vervoer door Zr. Ms. De Zierikzee, een marinevaartuig dat vanwege trainings- en ceremoniële activiteiten met enige regelmaat de haven van Zierikzee aan doet.

Verwelkoming en overdracht

Ter plaatse werd het schip welkom geheten op de kade van de Nieuwe Haven. Om dat te kunnen doen wordt het waterpeil aldaar het hele weekeinde hoog gehouden. Totdat het marinevaartuig maandag weer vertrekt is laag water in de getijdenhaven uit den boze.

Burgemeester Jack van der Hoek van de gemeente Schouwen-Duiveland waartoe Zierikzee behoort stond met andere belangstellenden op de kade. “Het schilderij komt eigenlijk een beetje thuis. Het is mooi dat nu veel mensen er naar kunnen komen kijken”.

Later op de dag was er in de Schepen- of trouwzaal van het Stadhuismuseum een overdrachtsceremonie. Daar tekenden RCE-topvrouw Susan Lammers en museumdirecteur Scheffers de bruikleenovereenkomst van Schepen op de Oosterschelde bij de Zuidhavenpoort van Zierikzee, een olieverf op doek.

Vanwege corona konden slechts 35 personen de plechtigheid bijwonen.

Werk van Hendrick van Anthonissen hangt in de Hermitage te Sint Petersburg, maar o.a. ook in musea in Berlijn, Wenen, Greenwich en Parijs.

Foto boven: Transport van het schilderij door de Koninklijke Marine.

Opnamedatum: 2010-06-08

Foto: Schepen op de Oosterschelde bij de Zuidhavenpoort van Zierikzee, Hendrick van Anthonissen, 1640 – 1656 (bron: Rijksmuseum).

1 thought on “Bijzonder kunsttransport naar Zierikzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.