Bijzondere reconstructie parketvloeren Kasteel Arcen

Van 1 september tot en met 7 september reconstrueren 45 internationale Meester-parketteurs, parketteurs en gezellen in twee zalen van Kasteel Arcen (Noord-Limburg) de antieke parketvloeren.

De originele vloeren waren zo slecht dat die bij de restauratie in de jaren tachtig zijn vervangen door planken vloeren. Nu het kasteel door Het Limburgs Landschap historisch verantwoord wordt ingericht, geldt de reconstructie als waardevolle aanvulling op de authentieke sfeer.

Bijzonder vakmanschap

Veel oude ambachten verdwijnen, ook dat van Meester-parketteur. Om de aandacht op het bijzondere beroep te richten, organiseert een internationale vakgroep jaarlijks het zogenoemde Workcamp Parquet.

Een land kiest een monument waar de Meester-parketteurs samen met parketteurs en gezellen parketvloeren restaureren of reconstrueren. Zo wordt het vak overgedragen.

Na kastelen in Duitsland, Hongarije, Polen en Tsjechië is nu Arcen uitverkoren. De Meester-parketteurs komen uit België, Spanje, Portugal, Ierland, Engeland, Tsjechië, Polen, Duitsland, Rusland en Nederland.

Groote Zaal en Klavierzimmer

Net als tal van andere monumenten kent Kasteel Arcen diverse bouwfases. Door de internationale ambachtslieden zijn twee zalen uitgekozen die door hun leeftijdsverschil een ander type parket hebben.

De Groote Zaal krijgt een vloer met een omkaderd eiken carré-patroon met notenhouten biezen, de Klavierzimmer een in visgraat gelegde eiken parketvloer met historisch verantwoorde lengtes. Van de oude situatie zijn allerlei foto’s bewaard gebleven zodat verantwoorde reconstructie mogelijk is.

150 vierkante meter

Het gaat in totaal om circa 150 vierkante meter. Alle patronen worden ter plekke gezaagd, gelegd, geschuurd en afgewerkt. Het hoogwaardige Frans eiken in de sortering QFQ wordt geleverd door hoofdsponsor Albers Parketgroothandel te Weert.

Bezoekers aan de Kasteeltuinen Arcen kunnen de werkzaamheden van nabij volgen.

Foto: Beeld van de situatie vóór de restauratie. De vloer is vervangen door een gewone planken vloer. De oude toestand wordt gereconstrueerd.