Blauwe Golven Arnhem blijven

De Blauwe Golven van Peter Struycken in Arnhem, een van de meest opvallende en belangwekkende omgevingskunstwerken in de publieke ruimte van Nederland, blijven. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad is voor behoud. Jarenlang was het complexe blauwwitte werk uit 1970 op het Roermondsplein inzet van felle debatten tussen voor- en tegenstanders.

De locatie aan de Rijn aan de voet van de Nelson Mandelabrug is niet alleen een monumentaal kunstwerk maar ook een intensief gebruikt verkeersknooppunt. Onderhoud ervan is langdurig achterwege gebleven waardoor het er naar uit zag dat de golven op de nominatie stonden te worden verwijderd.

De reconstructie, waarvoor nu circa 10 miljoen euro is vrijgemaakt, wordt ter hand genomen door Veenenbos en Bos Landschapsarchitecten. Het ontwerp voorziet onder meer in nieuwe parkeervelden, een urban skate- en BMXpark en een groene wandelpromenade langs de Rijn die als creatieve corridor gaat fungeren tussen de binnenstad en kunstacademie ArtEZ en het straks vernieuwde Museum Arnhem.

Foto: Erfgoedvereniging Heemschut heeft zich via de Werkgroep Monumentale Kunst (WMK) met hart en ziel ingezet voor behoud en reconstructie van de Blauwe Golven in Arnhem (foto Gelders Archief).

1 thought on “Blauwe Golven Arnhem blijven

  1. Prachtig dat deze golven behouden worden én opgeknapt. En heel goed dat dit wordt gedaan door Veenenbosch en Bos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.