Ga naar de inhoud

BOEi gehuldigd voor redding fabrieksschoorstenen

BOEi is op vrijdag 31 maart op industriepark DRU in Ulft (Achterhoek) onderscheiden met de zilveren Klimijzerprijs voor de wijze waarop de erfgoedorganisatie uitvoering geeft aan behoud en herbestemming van afgedankte fabrieksschoorstenen.

De landelijke Klimijzerprijs is een initiatief van de jubilerende Stichting Fabrieksschoorstenen (STIF), die al 25 jaar op de bres staat voor behoud en een tweede leven voor deze blikvangers in de skyline van stad en dorp. STIF vindt BOEi een ideale uitvoerder van haar doelstelling.

BOEi-directeur Arno Boon ontving de prijs, vernoemd naar de klimijzers aan een schoorsteen, uit handen van STIF-voorzitter Arjan Barnard.

DRU

Locatie de DRU was als plaats van handeling niet toevallig: BOEi was nauw betrokken bij de herontwikkeling van het fabriekscomplex. Onder supervisie van de maatschappelijke onderneming werd de voormalige ijzergieterij ook weer een schoorsteen rijk.

Het gevaarte was afkomstig van zuivelfabriek Vika in Ede. Het werd daar gedemonteerd en door STIF-adviseur en schoorsteenbouwer Harm Meijer in Ulft weer opgebouwd.

BOEi –  gericht op herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed – kan op schoorsteengebied bogen op meer wapenfeiten. Onder meer in Wageningen, Heteren, Beuningen, Arnhem, Amersfoort, Rotterdam en Tegelen bij Venlo. In opdracht van BOEi is de afgelopen 25 jaar, zo memoreerde Barnard, 736 meter aan fabrieksschoorsteen gerestaureerd.

Kwetsbaar

Fabrieksschoorstenen, in de volksmond ‘Lange Jannen’, zijn kwetsbaar erfgoed, ook al omdat het vinden van een nieuwe functie geen eenvoudige zaak is. Ooit telde Nederland er 11.000, daarvan zijn er nog een kleine 700 over.

Een en ander illustreert het belang van organisaties als BOEi en STIF; als die elkaar vinden wordt het helemaal mooi. Maar, er is meer medewerking. Zo staat in de befaamde Heemschutboekenreeks een uitgave over fabrieksschoorstenen op stapel. Zelf werkt STIF, dat eerder een vuistdik standaardwerk over schoorstenen uitgaf, op het ogenblik aan een brochure over 25 nog in bedrijf zijnde Lange Jannen.

Foto: BOEi-directeur Arno Boon (rechts) ontvangt de zilveren klimijzer uit handen van STIF-voorzitter Arjan Barnard. (foto Rob Lureman). 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.