Ga naar de inhoud

BOEi onderzoekt rol in Limburgs kloosterdorp

Erfgoedorganisatie BOEi gaat onderzoeken of zij een stevige rol kan spelen in ondersteuning van de stichting Kloosterdorp Steyl in Noord-Limburg. De stichting heeft sinds 2016 ter plaatse diverse monumentale gebouwen met omvangrijke karakteristieke kloostertuinen in eigendom en beheer. Haar opgave is fors en daarbij is een partner nodig om de uitdagingen op te pakken en projecten verder te brengen. Het traject wordt uitgevoerd met inbreng van de gemeente Venlo.

Voorzitter Bart Lickfeld van de stichting Kloosterdorp Steyl zegt blij te zijn met de belangstelling van BOEi. “Zij gaat zich verdiepen in de gebouwen en projecten. We hopen direct na de zomer met nadere berichten te komen over de samenwerking. BOEi heeft de expertise en een goede reputatie; daar haken we graag op aan. In feite gaat het om een volgende stap in het proces dat voor ons als bestuur circa 10 jaar geleden is begonnen en waar we met veel inzet aan hebben gewerkt”.

Logische stap

Directeur Arno Boon van BOEi wijst erop, dat zijn organisatie al sinds 2005 op en af betrokken is bij projecten in Steyl; vaak in de sfeer van onderzoek naar haalbaarheid van herbestemming. “Het is dus een logische stap om ook een steviger rol te nemen. Hoe precies, zal de komende tijd uitgewerkt moeten worden”.

Volgens Boon is daarbij van belang om de binding die er is tussen de monumenten en huurders, maar ook om de gemeenschap in Steyl (nog) beter in beeld te krijgen en die energie te benutten. “Monumenten zijn tegenwoordig niet meer alleen van monumentendeskundigen, maar van iedereen. De stichting heeft veel werk verzet en we snappen de vraag naar ondersteuning: dit soort gebiedsontwikkeling is geen eenvoudige opgave. Daar zijn maar zeer weinig partijen goed voor toegerust”.

Schilderachtig plekje

Steyl ligt op een van de meest schilderachtige plekjes langs de oever van de Maas. De provincie Limburg heeft het kloosterdorp het predicaat regionaal cultureel erfgoed toegekend, vanwege de monumentale en landschappelijke waarde, de bijzondere concentratie van gebouwen, het rijke cultureel-maatschappelijke verleden en de aanwezigheid van bijzondere tuinen, musea, kunstenaars en ambachtslieden.

Foto: Kloosterdorp Steyl. “Monumenten zijn tegenwoordig niet meer alleen van monumentendeskundigen, maar van iedereen”, zegt BOEi-directeur Arno Boon (foto Jan van Dalen).

1 reactie op “BOEi onderzoekt rol in Limburgs kloosterdorp”

  1. Beste lezer.
    In het afgelopen jaar heb ik het missiemuseum in Steyl bezocht.
    Het gebouw heeft veel aandacht en onderhoud nodig en dat k vraag mij wat de
    inrichting van het museum af of alles wel bij het oude moet blijven.
    Graag wil ik meedenken aan de toekomst van gebouw en museum .
    Ik wacht nog steeds op een uitnodiging voor gesprek.
    M.vr.gr.
    Ger Luijten . Luijten Onroerendgoed Onderhoud .Tel: 06-24937373.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.