Meteen naar de inhoud

Boek over buitenplaats Broekbergen in Driebergen

De idealisten Henk den Boon en Els Kruidenier werden in 2008 eigenaar van buitenplaats Broekbergen in Driebergen. Hun droom is het historische erfgoed duurzaam te restaureren en nieuw leven in te blazen.

Onmiddellijk na aankoop gaan ze aan de slag om de broodnodige restauraties uit te laten voeren. Tegelijkertijd verdiepen ze zich in de lange geschiedenis van de bijzondere plek die teruggaat tot ver voor 1700. Meer dan drie eeuwen kende het goed steeds andere bewoners, mensen die iets met de plek voor ogen hadden, een droom, een ideaal, ingegeven door de omstandigheden van de tijd.

Telkens andere gedaante

Sommige bewoners lukte het hun idealen te verwezenlijken, voor anderen werd het een teleurstelling. Het maakte dat Broekbergen telkens van gedaante veranderde; de buitenplaats was boerenhofstede, lusthof, slotklooster en herstellingsoord.

In het zojuist verschenen Buitenplaats Broekbergen beschrijft Mieke Tollenaar de geschiedenis. Ook besteedt zij ruim aandacht aan wat de huidige eigenaren voor een herbestemming moesten ondernemen vanaf het moment dat zij begonnen aan de ingrijpende restauratie.

Eigenaar Henk den Boon: “Ons doel is van Broekhuizen met respect voor het verleden de meest energiezuinige buitenplaats van de provincie Utrecht te maken en haar een zodanige bestemming te geven dat dit rijksmonument een duurzame toekomst tegemoet kan gaan”.

Doorzettingsvermogen

De publicatie van Tollenaar laat niet alleen zien wat voormalige bewoners voor ogen hadden, maar ook hoeveel doorzettingsvermogen het van de huidige eigenaren vergt om hun verkregen bezit nieuw leven in te blazen.

Wat zij meemaken is exemplarisch voor wat veel eigenaren van historisch erfgoed ervaren. Bijvoorbeeld verwondering als er dingen gevonden worden die een beeld geven uit vervlogen tijd. Zoals in hun geval oude stukken handbeschilderde betengeling of een kruis waarvan na onderzoek bleek dat het ooit op de voorgevel heeft gestaan. Hierdoor, en door verhalen en gevonden foto’s, gaat hun plek steeds meer leven.

Tegenvallers

Maar er zijn ook tegenvallers: een onverwacht slechte staat van onderhoud, technische problemen waar een oplossing voor gevonden moet worden en verloren gegane inventaris. Daarnaast plannen die niet uitvoerbaar blijken, eindeloos veel rekenwerk, overleg, onderzoeken en procedures en uiteindelijk weerstand uit de buurt als een bestemmingswijziging nodig is om verder te kunnen.

“Soms zakt de moed ons in de schoenen”, zegt Kruidenier. “Dan is het moeilijk om vol te houden want we zijn er zo ongeveer dag en nacht mee bezig. Zeker sinds we hier in 2016 zijn gaan wonen, het houdt nooit op”. Uiteindelijk duurde het 14 jaar totdat de idealisten Den Boon en Kruidenier onherroepelijk groen licht kregen om hun dromen waar te gaan maken.

Buitenplaats Broekbergen, bewoners en hun idealen door de eeuwen heen, Mieke Tollenaar, uitgeverij Nabij Producties, ISBN 9789 4920 55965, kost 22,50 euro.

Foto: Presentatie van het boek Buitenplaats Broekbergen. Links auteur Mieke Tollenaar, rechts de eigenaren Henk den Boon en Els Kruidenier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: