Boerderij wordt woonzorglocatie voor dementerende ouderen

HERMON Erfgoed heeft de vervallen rijksmonumentale boerderij aan de ’s-Gravenweg 325 gekocht van de gemeente Capelle aan den IJssel. De Zeister onderneming gaat het pand restaureren en herontwikkelen tot woonzorglocatie voor dementerende ouderen.

De boerderij ligt aan de eeuwenoude weg de ’s–Gravenweg. De geschiedenis van deze weg gaat terug tot de middeleeuwen. Het gebied rond de ‘s-Gravenweg heeft zich in de loop van honderden jaren ontwikkeld van veenweidelandschap naar een stedelijk gebied, waarin historische elementen zijn overgebleven.

Oud-burgemeester

De boerderij behoort tot de bewaarde overblijfselen. Het complex (het bestond ooit uit meer panden) is gebouwd aan het begin van de 19e eeuw en diende als veeboerderij. Een van de bekendste bewoners van de boerderij is de oud-burgemeester van Delft en Rotterdam Van Walsum.De boerderij heet daarom in de volksmond ook wel de Van Walsumhoeve. Na vertrek van de laatste bewoner, is het complex in verval geraakt en tevens ernstig aangetast door weer en wind. Zelfs dusdanig erg dat het gemeentelijk monument de wagenschuur is verdwenen. Op het ogenblik is de boerderij volledig ingepakt om verder verval tegen te gaan. De gemeente Capelle aan den IJssel heeft jarenlang gezocht naar een zinvolle bestemming maar kon daar geen goede partij voor vinden, tot nu.

Behoud en herontwikkeling

HERMON Erfgoed gaat de Van Walsumhoeve volledig restaureren en herontwikkelen tot woonzorgboerderij. Het complex gaat bestaan uit drie gebouwen; de boerderij met voorhuis en twee nieuw te bouwen ‘schuren’.

0In de boerderij komen zeven wooneenheden, een gemeenschappelijke woonkamer en een keuken. Het voorhuis gaat dienen als vertrek voor de beheerder/opzichter.  De verdwenen wagenschuur (gemeentelijk monument) wordt in ere hersteld en verbouwd tot drie wooneenheden. Naast de verdwenen wagenschuur komt nieuwbouw. Die wordt neergezet in een vormentaal die past bij de boerderij en de wagenschuur. Ook in dit gebouw komen zorgwoningen.

18 wooneenheden

In totaal telt de Van Walsumhoeve straks 18 wooneenheden. De drie gebouwen zullen met elkaar in verbinding staan door middel van een transparant tussenlid. Hierdoor zijn alle vertrekken mettertijd droog en gemakkelijk te bereiken.

Naar verwachting wordt najaar 2018 begonnen met de restauratie- en transformatiewerkzaamheden.

Foto: Artist impression van de situatie na restauratie en herontwikkeling.