Boerderijenfonds honoreert eerste acht projectenaanvragen

Op woensdag 1 juli kregen acht eigenaren het goede nieuws dat hun aanvraag door de beoordelingscommissie van het Boerderijenfonds positief is beoordeeld. Hun historische boerderijen worden herbestemd. Met de toekenning is een bedrag gemoeid van in totaal 1,5 miljoen euro.

Conform de doelstellingen van het Boerderijenfonds is er bij de projecten oog voor de cultuurhistorische waarden van gebouwen, erf en landschap, ontstaat er meerwaarde door nieuwe (maatschappelijke) functies èn wordt de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit van gebouwen en erf verbeterd. Dat uit zich in uiteenlopende nieuwe functies, zoals een hospice, klooster, bezoekboerderij, kinderdagverblijf en dorpskamer, een woon-zorgcomplex en logies in combinatie met educatie.

De gehonoreerde projecten komen uit de provincies Noord- en Zuid-Holland, Friesland, Groningen, Gelderland en Noord-Brabant.

Boerderijenfonds

Het Boerderijenfonds is een stimuleringsfonds voor herbestemming, in combinatie met verduurzaming en restauratie, van agrarisch erfgoed.

Het fonds kan eigenaren ondersteunen met een financiële bijdrage en advies. Daarnaast richt het zich op kennisontwikkeling en -verspreiding. Doel is om verdere bewustwording te kweken met betrekking tot hergebruik van agrarisch erfgoed.

Initiatiefnemer

Het Boerderijenfonds is een initiatief van de stichting Agrarisch Erfgoed Nederland die hiervoor een samenwerking is aangegaan met het Nationaal Restauratiefonds.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft het Boerderijenfonds mogelijk gemaakt met een bijdrage van vijf miljoen euro voor de periode 2020-2023. Met dit bedrag kunnen circa 25 tot 30 projecten worden ondersteund. www.boerderijenfonds.nl

De uiterste inzenddatum voor de volgende aanvraagronde is 1 oktober 2020.

Foto: Boerderij Westerhûs (foto Henk Bootsma).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.