Boerderijenfonds: negen ton voor herbestemmingen

Vier boerderij-eigenaren hebben het goede nieuws gekregen dat hun aanvraag door het Boerderijenfonds is gehonoreerd. Met de toekenning is een bedrag gemoeid van in totaal bijna 900.000 euro. Daarmee worden de historische boerderijen geheel of gedeeltelijk herbestemd.

Meerwaarde

Conform de doelstellingen van het Boerderijenfonds is er bij de projecten niet enkel oog voor de cultuurhistorische waarden van gebouwen, erf en landschap, maar ontstaat ook meerwaarde voor de omgeving door nieuwe (maatschappelijke) functies.

Tevens wordt de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit van gebouwen, erf en veelal het aangrenzende landschap verbeterd. Dit uit zich in uiteenlopende nieuwe bestemmingen. Denk aan natuurinclusief boeren gecombineerd met publieksontvangst, recreatie met beleving van cultuur en historie, en een coöperatieve herenboerderij met dagbesteding voor jongdementerenden.

De gehonoreerde projecten komen uit de provincies Overijssel, Friesland en Utrecht. Twee boerderijen zijn rijksmonument, één is gemeentelijk monument en één een karakteristiek pand. Binnenkort staat op www.boerderijenfonds.nl meer informatie over de gehonoreerde projecten.

 Stimuleringsfonds herbestemming

Het Boerderijenfonds is een landelijk stimuleringsfonds voor herbestemming, in combinatie met verduurzaming en restauratie van agrarisch erfgoed. Het fonds richt zich op onderscheidende herbestemmingsprojecten van historisch waardevolle boerderijen, die bijdragen aan een toekomstbestendig platteland.

Het Boerderijenfonds is een initiatief van de stichting Agrarisch Erfgoed Nederland die hiervoor een samenwerking is aangegaan met het Nationaal Restauratiefonds. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) maakte het Boerderijenfonds mogelijk met een bijdrage van vijf miljoen euro voor de periode 2020-2023. Met dit bedrag kunnen 25 tot 30 projecten worden ondersteund.

De uiterste inzenddatum voor de volgende aanvraagronde is 1 april 2022.

Foto: De Willemshoeve in Soest is een van de vier gehonoreerde projecten (foto Ronald van der Vight).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.