Bossche bolwoningen mogelijk monument

Binnen afzienbare tijd wordt duidelijk of de zogenoemde bolwoningen in ’s-Hertogenbosch worden aangemerkt als gemeentelijk monument. De lokale overheid doet daartoe op het ogenblik onderzoek. Naar verwachting volgt in maart een besluit.

Alle 55 in 1984 opgeleverde huizen op het Bollenveld in de Bossche wijk Maaspoort worden bewoond door huurders van corporatie Brabant Wonen.

De uitzonderlijke woningen, ontworpen door Dries Kreijkamp, zijn in de jaren 1980 opgetrokken. Het betreft de laatste huizen betaald uit subsidies voor experimenteel bouwen, zoals die in 1968 zijn ingesteld.

Vorm

Werden bij experimenten elders nieuwe indelingen of een andere sociale omgeving uitgeprobeerd, in Den Bosch ging het vooral om de vorm zoals bijvoorbeeld ook bij de kubuswoningen in Helmond.

Het bijna buitenaardse uiterlijk van de Bossche bolhuizen wordt extra benadrukt doordat ze de rand van een gewone nieuwbouwwijk sieren. Elke woning heeft een onconventionele en afwijkende plattegrond. Toilet en badkamer zijn in het midden geplaatst, de woonkamer is boven, de slaapkamers beneden.

Toeristen

De bolwoningen genieten al langer belangstelling van liefhebbers van architectuur. Huurders ontmoeten vaak buitenlandse toeristen die speciaal voor hun panden naar Nederland afreizen. Kijkers naar het Eurovisie Songfestival zagen in de afgelopen editie tussen de liedjes door een kort filmpje over de bolwoningen.

Het college van B en W van Den Bosch besloot vorige maand de procedure tot aanwijzing als gemeentelijk monument in gang te zetten. Na de verplichte inspraakperiode gaat het voornemen in februari voor advies naar de lokale monumenten- en welstandscommissie. Zoals het er nu naar uitziet hakken burgemeester en wethouders in maart de knoop door.

Onderhoud

Mochten de markante huizen door het dagelijks stadsbestuur van ’s-Hertogenbosch inderdaad op de plaatselijke Monumentenlijst worden geplaatst, dan betekent dat volgens huurdersbelangenvereniging Woonbond dat corporatie Brabant Wonen versneld en meer onderhoud moet plegen.

Foto: In maart wordt duidelijk of de bolwoningen in ’s-Hertogenbosch worden aangemerkt als gemeentelijk monument (foto Ellen Cooijmans).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.