Bouw CollectieCentrum Nederland (CC NL) van start

In Amersfoort wordt deze week een begin gemaakt met de bouw van het grootste collectiecentrum van Nederland, CC NL. Het centrum moet eind 2020 plaats bieden aan 675.000 objecten van museum Paleis Het Loo, het Nederlands Openluchtmuseum, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Het gaat om voorwerpen, die niet permanent tentoongesteld worden.

Het kavel in Amersfoort-Vathorst is op 2 mei door de plaatselijke overheid overgedragen aan het Rijksmuseum, formeel de nieuwe eigenaar van grond en gebouw.

“Tientallen collega’s werken al geruime tijd aan het digitaliseren, documenteren en inpakken van de duizenden objecten die straks naar Amersfoort verhuizen”, zegt hoofddirecteur Taco Dibbits van het Rijksmuseum namens de 4 CC NL-partners. “Het verheugt ons dat nu ook de bouw van start gaat. Een gezamenlijk gebouw voor het fysieke geheugen van Nederland komt zo weer een stap dichterbij”.

Rijkscollecties onder een dak

In het CC NL komen objecten uit de vier rijkscollecties samen op ruim 30.000 vierkante meter, variërend van schilderijen, kunstnijverheid en meubels tot sieraden, kleding en karren.

De huidige depots van de CC NL-partners zijn op het ogenblik over diverse locaties verspreid en voldoen niet langer aan de eisen van hedendaags collectiebeheer. Het nieuwe duurzame gebouw moet straks zorgen voor optimaal beheer en behoud van de rijkscollecties, efficiency, kennisdeling en bereikbaarheid. Daarnaast gaat het CC NL de mobiliteit tussen de verzamelingen bevorderen: musea kunnen er terecht voor bruiklenen. Het CC NL wordt ook studiecentrum voor onderzoekers en studenten.

Drie uitvoerders

Een team van drie uitvoerders gaat aan de slag op het bouwterrein in Amersfoort-Vathorst: G&S-bouw (bouwkundig aannemer), ULC Installatiegroep (elektrotechnisch installateur) en Kropman Installatietechniek BV (werktuigbouwkundig installateur).

 Foto: Schetsontwerp Collectie Centrum Nederland (CC NL).