Bouwkundige doet vier keer zijn verhaal

Deze maand en in augustus vertelt Jur Bekooy, bouwkundige bij de Stichting Groninger Kerken (SOGK), in het radioprogramma Zin in Weekend van de KRO/NCRV in vier uitzendingen bijzondere verhalen rond drie Groninger Kerken en een synagoge.

De Hippolytuskerk in Middelstum, de Folkingestraat Synagoge Groningen, de Petruskerk te Pieterburen en de Sebastiaankerk in Bierum komen uitvoerig aan bod. Uitzenddata zijn zaterdag 13 en 27 juli en 10 en 24 augustus, telkens tussen 18.00 uur en 19.00 uur op NPO Radio 5.

Vijftig jaar

De Stichting Oude Groninger Kerken viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. In 1969 luidde de SOGK de noodklok vanwege de bedreigde toekomst van veel prachtige kerken in de noordelijke provincie.

Die bedreiging kwam vooral door de slechte staat van de gebouwen en de leegloop van kerken en dorpen. Tegenwoordig vormen aardbevingen de grootste bedreiging. Anno 2019 beheert de SOGK 91 kerken, twee synagogen, 56 kerkhoven/begraafplaatsen, negen (vrijstaande) torens en een aantal pastorieën.

In haar jubileumjaar nodigt de stichting iedereen uit haar oude kerken waarvan meer dan vijftig de deuren openen voor publiek, te bezoeken.

Radioprogramma

Zin in Weekend (KRO/NCRV) wordt iedere zaterdag en zondag uitgezonden op NPO Radio 5 tussen 18.00 uur en 19.00 uur. Presentatie Annemiek Schrijver en Wilfred Kemp. Het radioprogramma omvat muziek, verhalen en reportages die het hart raken. Naar eigen zeggen: ‘Het is het enige programma dat wekelijks écht zin geeft’.

Meer op https://www.nporadio5.nl/zininweekend en op facebookpagina van zininweekend.

Foto: De Petruskerk Pieterburen (foto Omke Oudeman).