BPD ontwikkelt stedelijke hotspot aan Rijnkade Arnhem

ai-melkfabriek

Koninklijke FrieslandCampina en BPD hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van het Cobercoterrein in Arnhem. Daarmee is de eerste stap gezet naar een nieuwe stedelijke hotspot aan de Rijnkade met behoud van de historische karakteristieke gebouwen.

BPD gaat de uitdaging aan op het terrein van de voormalige zuivelfabriek een gebied te ontwikkelen waar wonen en werken samengaan. Bovendien moet in het stadsdeel ruimte zijn voor diversiteit en recreatie.

Voor de herontwikkeling heeft het dagelijks bestuur van de Gelderse hoofdstad in een eerder stadium een document opgesteld met uitgangspunten, kaders, ambities en randvoorwaarden. Het plan van BPD kwam bij de selectie als beste uit de bus. De aloude fabrieksgebouwen van Coberco vormen na uitvoering van het plan het multifunctionele hart van de wijk, De Melkfabriek getiteld.

Prachtig en duurzaam

Volgens ontwikkelingsmanager Herbert Bosch van BPD krijgen de inwoners van de Gelderse hoofdstad er op termijn een prachtig en duurzaam stuk stad bij met de bestaande fabriek als kern.

“Allerlei lokale ondernemers en instellingen staan te popelen om zich op een van de mooiste en strategisch gelegen locaties te vestigen. Met de transformatie van het Cobercoterrein, geven we verdere invulling aan onze strategie als binnenstedelijke gebiedsontwikkelaar”.

Het plan

Pal naast de Arnhemse binnenstad, aan de Rijn, moet volgens plan straks een duurzame autoluwe stadswijk ontstaan.

Naast fraaie pleinen wordt gedacht aan een gevarieerd aanbod van circa 280 stadswoningen en appartementen. In de oude multifunctionele fabriekshallen is ruimte voor een foodmarket, horeca, evenementen met kunst en cultuur, ondernemers en een stadsbrouwerij. De Melkfabriek is volgens de initiatiefnemers flexibel en daarmee geschikt voor allerlei doeleinden.

Cobercoterrein

Nadat FrieslandCampina het voormalige Cobercoterrein in 2000 verkocht aan een ontwikkelings- en bouwcombinatie, werd het bedrijf door het uitblijven van ontwikkeling van het gebied, in 2015 opnieuw eigenaar.

In nauwe samenspraak met de gemeente Arnhem is vervolgens gekeken naar mogelijkheden voor herontwikkeling van de voormalige fabriekslocatie. Eind juni 2016 is het terrein door FrieslandCampina nogmaals te koop aangeboden. In totaal 15 partijen toonden serieuze interesse.

Friesland Campina heeft zich bij de verkooptransactie laten adviseren door 3Stone Real Estate en De Brauw Blackstone Westbroek.

Foto: artist impression van De Melkfabriek in Arnhem (bron Studioninedots|Studiospacious).

 

.