Braamtse glorie in de steigers

Lang, te lang volgens molenvrienden, stond Koenders mölle in het Achterhoekse dorp Braamt er haveloos bij. Zestien jaar geleden gaf een fikse storm bijna de genadeklap, sindsdien is er niet meer gedraaid en al langer niet meer gemaald. Vanaf februari 2021 staat de molen in de steigers voor een restauratie die de glorie van weleer terug moet brengen.

De nieuwe eigenaar, Harrie Wezendonk, laat er geen gras over groeien. Ook al is de financiering van de dik een half miljoen euro kostende opknapbeurt nog niet rond, Wezendonk wil niet langer wachten, het verval sloeg te hard toe.

Blikvanger

De in 1856 gebouwde grondzeiler is een blikvanger langs de druk bereden N316. Koenders mölle is vernoemd naar de familie die 150 jaar eigenaar was.

Harrie Wezendonk (bijna 70) ziet herstel in ouder luister, een publieksfunctie en de beoogde graanleverantie en meelverkoop door boeren in de omgeving als een oudedags hobby. Aan restauratie en uitwerking van de toekomstplannen wordt financieel bijgedragen door de provincie Gelderland, de gemeente Montferland, Vrienden van de Gelderse Molen, de Hollandsche Molen en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ondanks die steun is er nog een tekort van enkele tonnen.

Foto: Voor Koenders mölle in Braamt gloort weer toekomst (foto Rob Lureman).  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.