Meteen naar de inhoud

Brabant investeert in behoud klooster Oss

De provincie Noord-Brabant investeert 875.000 euro in de herbestemming (doorontwikkeling) van het Clarissenklooster in Megen, gemeente Oss. Gedeputeerde Staten noemen het klooster ‘een uniek erfgoedcomplex, wezenlijk om de geschiedenis van Noord-Brabant te kunnen blijven vertellen aan volgende generaties’. Het klooster, onderdeel van Assisi aan de Maas (eretitel Megen), behoort tot de weinige overgebleven refugiekloosters in de provincie.

Verantwoordelijk gedeputeerde Stijn Smeulders (Erfgoed): “Wij willen Brabant voor zoveel mogelijk mensen een fijne en leuke plek laten zijn. Om te wonen, werken en te bezoeken. Brabants erfgoed speelt daarbij een belangrijke rol. De provincie heeft veel erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Dat erfgoed vertelt over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons er mee. Dat willen we zichtbaar en beleefbaar maken en houden. We investeren voornamelijk om de gebouwen in stand te houden en beter benutbaar te laten zijn, bijvoorbeeld door ze duurzamer en energiezuiniger te maken”.

Volgende generaties

Volgens Smeulders wil het provinciebestuur dat de geschiedenis van de regio over 50 jaar nog steeds kan worden doorgegeven aan volgende generaties. “Brabant moet er dan zo uitzien dat we de historische verhalen ook kúnnen vertellen. We richten ons daarom op duurzaam behoud door herbestemming of restauratie, op de bescherming van collecties, op de beleving van ons cultureel erfgoed en op de verhalen van Brabant. Daarbij ligt de focus op de verhaallijnen Religieus Brabant, Bevochten Brabant, Bestuurlijk Brabant en Innovatief Brabant”.

Erfgoedfabriek-aanpak

De gedeputeerde wijst erop, dat de doorontwikkeling van het Clarissenklooster in Megen een van de laatste projecten betreft uit de Erfgoedfabriek-aanpak. “Ik ben blij dat we met onze subsidie de herbestemming mede mogelijk maken. Het is fijn dat de gemeente Oss op haar beurt 275.000 euro bijdraagt”.

Het grootste deel van de kosten (1,6 miljoen) wordt betaald door de kerkelijke partijen: de zusters zelf, de KNR (Konferentie Nederlandse Relgieuzen) en de bisschop van Den Bosch.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: