Brabant investeert ruim 4 miljoen in monumenten

De provincie Noord-Brabant investeert het komende jaar bijna 4,4 miljoen euro in de restauratie van monumenten en onderhoud van molens.

Het grootste deel (4 miljoen, inclusief 2 miljoen rijkssubsidie) gaat naar het restaureren van rijksmonumenten. Het bedrag is bedoeld voor ‘sobere en doelmatige instandhouding van het casco van monumenten’.

De regeling wordt op 1 oktober opengesteld. Vanaf die datum kunnen subsidieverzoeken worden ingediend. Het gaat specifiek om monumenten die passen binnen een van de verhaallijnen van het erfgoedbeleid: religieus erfgoed, militair erfgoed, industrieel erfgoed en kastelen en landgoederen. Noord-Brabant behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst.

Onderhoud molens

Verder investeert de provincie 380.000 euro in onderhoud van molens. Die regeling, uitgevoerd door de Monumentenwacht Noord-Brabant, is vanaf vandaag (dinsdag 9 juli) opengesteld.

Verhalen zichtbaar maken

Verantwoordelijk gedeputeerde Marianne van der Sloot (Samenleving, Cultuur en Erfgoed) verklaart erfgoed belangrijk te vinden, omdat ‘het Brabanders met elkaar verbindt, en daarmee een bijdrage levert aan het blijfklimaat in de provincie’.

“Het is prachtig om te zien hoeveel vrijwilligers zich bezighouden met ons gemeenschappelijk verleden, en daarmee met onze toekomst. Ik ben daar trots op, en vind het geweldig dat we daar met deze forse financiële injectie een stevige bijdrage aan kunnen leveren. Zo houden we, samen met Brabanders, ons erfgoed en de verhalen die daarbij horen, ook de komen jaren levend”.

Foto: Kasteel Geldrop.