Braillepluim voor wandelroute Hoog Buurlo

Staatsbosbeheer is blij verrast met de zogeheten braillepluim 2021 van de Vereniging Onbeperkt Lezen. Met de pluim wil de organisatie de aandacht vestigen op het belang van brailleschrift voor mensen met een visuele beperking.

Enkele jaren terug heeft Staatsbosbeheer samen met Dedicon een wandelroute voor blinden en slechtzienden uitgezet. Het traject ligt rond de schaapskooi te Hoog Buurlo op de Veluwe, in de buurt van Apeldoorn. Het betreft een van de weinige routes in Nederland waar de beleving van de natuur met teksten en kaarten in braille een extra plus krijgt.

Hoog Buurlo

De keuze voor de wandelroute Hoog Buurlo van Staatsbosbeheer is vooral ingegeven door de coronatijd, waarin het meer dan ooit belangrijk is om buiten te zijn en te bewegen.

Hoog Buurlo, een oude nederzetting in het hart van de Veluwe, ademt de sfeer van vroeger. Het informatiebord is zo uitgevoerd, dat ook blinde en slechtziende wandelaars de tekst kunnen lezen op de voelbare kaart met braille. Het paneel vertelt wat er allemaal te zien is in het eeuwenoude gehucht.

Met aanvullende informatie in audio en braille, komt de geschiedenis van de oeroude plek met de verhalen van de schaapskooi en de kudde tot leven.

Zelf ervaren

Wil je de route zelf wandelen? De route is 1 kilometer lang. De startplaats is bij de parkeerplaats aan de Hoog Buurloseweg in Radio Kootwijk. Download het bestand voor een daisyspeler van tevoren thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.