Ga naar de inhoud

Bravo meneer Bruegel houdt 21e-eeuwse toeschouwer spiegel voor

Heeft de middeleeuwse schilder Pieter Bruegel de 21e-eeuwse toeschouwer wat te vertellen? Theatergezelschap Laika brengt deze zomer tot 1 september 2019 in openluchtmuseum Domein Bokrijk in Genk (Vlaanderen) tweemaal per dag de voorstelling Bravo meneer Bruegel.

In levende taferelen, tableaux vivants, worden schilderijen van de meester tot leven gebracht, zoals dat ook in de middeleeuwen door de rederijkers gebeurde met wagenspelen waarbij een boerenkar als podium diende. Teksten, muziek, choreografie en kleding zijn bijzonder knap. Met minimale middelen is een maximaal resultaat behaald.

Wervelende show

Laika zet in ruim zestig minuten diverse Bruegeliaanse taferelen neer. In een wervelende show laat het gezelschap zien dat de middeleeuwer niet veel verschilt van de moderne mens.

In het schilderij De strijd tussen Carnaval en Vasten staan twee groepen onverzoenbaar tegenover elkaar: zij die maar raak leven en regels aan hun laars lappen en zij die bewust leven en met respect omgaan met de aarde, het milieu. Hoewel die laatste groep ironisch genoeg ook getypeerd wordt door boetedoening en magere lichamen.

Waterput

Allegorische thema’s passeren de revue zoals de dood, maar ook het beeld van de waterput op het Plein der Zinnen. Een vis wordt opengesneden en bevrijdt van plastic.

“Het graaien is van alle tijden”, roept de verteller naar het publiek. Het water uit de put raakt vervuild, waarschuwingen ten spijt. List, leugen en bedrog regeren. Niemand durft ‘de dood’ in de ogen te kijken of toch wel? De behoedster van de waterput, weet de vervuilde put als een deus ex machina om te toveren tot sprankelende fontein.

Na afloop van de voorstelling wordt iedereen getrakteerd op alcoholvrij bier en paradijskoek uit de stootkeuken. Voor wie deze zomer in de buurt is van Bokrijk een aanrader.

In 2019 is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude overleed. In België is dat aanleiding voor tal van activiteiten en festivals.