Ga naar de inhoud

Buitenplaats Doornburgh lanceert eigen podcast

Doornburgh in Maarssen heeft een rijke en gelaagde geschiedenis van meer dan 400 jaar. De buitenplaats ontsluit haar verhalen voor publiek met een podcastserie van zeven afleveringen. Over verleden en toekomst, de gebouwen en het park. De reeks is gemaakt door erfgoedspecialiste Michelle Gulickx en audioproducent Vic Willems. Verteller Gulickx gaat in gesprek met experts, voormalige bewoners en mensen die de buitenplaats nieuw leven geven. Alle afleveringen staan nu online.

Verschillende perspectieven

Aan het woord komen uiteenlopende gasten als Juliette Jonker-Duynstee, ambassadeur van de Vechtstreek. Zij verhaalt over de cultuurhistorische waarde van de regio en de buitenplaatsen die er te vinden zijn. Dom Hans van der Laan-kenner Caroline Voet is architect; zij weet alles over de priorij, het bijzondere Bossche School klooster.

Onderzoeker Myrthe Minnaert heeft de Vechtstreek vanuit machtsverhoudingen en koloniale geschiedenis onderzocht en eigenaar Maya Meijer-Bergmans vertelt onder andere hoe Doornburgh op haar pad kwam en over de kunst die er nu te zien is.

Moestuinarchitect Jessie Westgeest en beheerder Markus Eeftinck Schattenkerk zetten zich in om de biodiversiteit op de buitenplaats te vergroten en bespreken het bijzondere groene erfgoed. Voormalig bewoonster Zuster Monica Raassen en vrijwilliger Hans van Bemmel vertellen over de periode dat de zusters op Doornburgh woonden. Restauratiearchitect Maarten Peek en kunstenaar Bart Lunenberg tenslotte verklaren de wijze waarop de toekomst vorm krijgt op Doornburgh als buitenplaats voor kunst en wetenschap.

Bijzondere muziek

Door de afleveringen is prachtige muziek vervlochten. De soundtrack is op Doornburgh ontwikkeld tijdens een residentie, door Felbm en Stef Veldhuis.
De podcastserie, getiteld Het binnenste van de buitenplaats, is online te horen op de reguliere kanalen, zoals Spotify, Apple Podcast, NRC Audio en Audible. Daarnaast bevinden zich op de buitenplaats bordjes met QR-codes, zodat bezoekers ook ter plekke kunnen genieten van de verhalen als audiotour. Alle afleveringen zijn te vinden op buitenplaatsdoornburgh.nl/podcast

Geldschieters

De podcastserie Doornburgh is stand gekomen met steun van de provincie Utrecht, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Cultuurfonds Stichtse Vecht en de Stichting Carel Nengerman Fonds.

Foto: Buitenplaats Doornburgh (foto Elsbeth Pitz).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.