Bureau Benthem Crouwel Architecten ontwerpt uitbreiding en vernieuwing Museum Arnhem

Drone foto van Museum Arnhem
Uitbreiding en vernieuwing van Museum Arnhem

Het bureau Benthem Crouwel Architecten uit Amsterdam mag het ontwerp maken voor uitbreiding en vernieuwing van Museum Arnhem. Daartoe heeft een beoordelingscommissie – met daarin vertegenwoordigers van museum en gemeente – unaniem besloten.

De commissie die na een eerste selectie van ruim veertig kandidaten nog vijf gerenommeerde architectenbureaus in het vizier had, is enthousiast over de gepresenteerde visie van Benthem Crouwel.

Museum Arnhem krijgt er 550 vierkante meter expositieruimte bij. Ook komt er een nieuwe entree, museumcafé en worden de publieksfaciliteiten verbeterd. Verder worden bestaande museumzalen gerenoveerd. Met de bouw, kosten ruim elf miljoen euro, wordt naar verwachting in de tweede helft van 2017 een begin gemaakt.

Directeur Saskia Bak verwacht, dat het bezoekersaantal door de ingrepen kan groeien van 60.000 naar 75.000 per jaar.

Historie

Architect Cornelis Outshoorn (1810-1875) bouwde in 1873 een herensociëteit op de oude stuwwal aan de rand van Arnhem. De sociëteit, met als leden vooral uit Indië teruggekeerde suikerplanters, hield het echter niet lang vol. Vanwege het dalende ledental ging het gebouw in 1920 over naar het Gemeentemuseum Arnhem.

Na de landing van Britse soldaten in 1944 in Oosterbeek, lag het complex geruime tijd in de frontlinie van de Tweede Wereldoorlog. Rondom werd hevig gevochten. Het gebouw liep zware beschadigingen op. Na herstel werd het in 1954 heropend als museum voor moderne kunst.

Uitbreidingen

Later is het museum met verschillende zalen uitgebreid door de architecten Frits Eschauzier en Hubert Jan Henket. Zo is in 1956 aan het bestaande gebouw een nieuwe vleugel toegevoegd. In de jaren zeventig werd de als ‘te decadent’ ervaren hoofdingang aan de Utrechtsestraat verlegd naar de zijkant van het gebouw.

Na verbouwing is de hoofdingang in 2000 vervolgens in ere hersteld. Via deze entree komen bezoekers sindsdien direct in de centrale koepelhal van Outshoorn. In datzelfde jaar is een tweede vleugel en een museumcafé toegevoegd. Die aanbouw bestaat uit prefab bouwonderdelen met grote raampartijen en uitzicht op de beeldentuin en de Nederrijn.