Ga naar de inhoud

Bureau COUP koopt twee kerken in dorpen Alkmaar

Advies- en ontwikkelbureau COUP heeft de rijksmonumentale kruiskerk in Stompetoren en de kerk in Schermerhorn overgenomen van de Protestantse Gemeente Schermer. Met de koop valt een last van de schouders van de Protestantse Gemeente Schermer en begint een nieuw hoofdstuk met bestendige herbestemmingsplannen.

Ontzorging kerkbestuur

Door de overname ontzorgt het in Delft gevestigde COUP de Protestantse Gemeente Schermer van het beheer en behoud van het religieuze vastgoed, wat door het teruglopend aantal leden een steeds zwaardere last bleek.

“De leveringsakte biedt alle ruimte voor onze wens om wekelijks in Schermerhorn en op een beperkt aantal dagen in Stompetoren diensten te blijven houden”, zegt Aart Vijfwinkel, voorzitter kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Schermer. “Het is fantastisch dat daar de deuren naast zakelijke bijeenkomsten ook open blijven voor de directe omgeving om bijvoorbeeld jubilea en verjaardagen te vieren”.

Instandhouding voorop

COUP adviseert over erfgoed en herbestemming, maar koopt soms ook zelf historische locaties aan. De gebouwen worden dan gerestaureerd, verduurzaamd en in gebruik gehouden.

Gijs Schuurhuis, managing partner: “Ons hoofddoel is duurzame instandhouding van de twee monumentale gebouwen. Niet door grootschalige herontwikkeling, maar door een combinatie van zakelijk en maatschappelijk gebruik waar ook de directe omgeving van profiteert. Voor de kerk in Schermerhorn dragen wij zorg voor het beheer en onderhoud, daar huurt de protestantse gemeente het gebouw terug en verandert er dus eigenlijk weinig. In Stompetoren laten we ons leiden door gesprekken met de kerkgemeenschap, de gemeente Alkmaar en door feedback van buurtbewoners die we kregen tijdens Open Monumentendag 2023”.

Zoektocht samenwerkingspartners

Het verduurzamen en moderniseren van de panden heeft hoge prioriteit. In afstemming met de Protestantse Gemeente en de gemeente Alkmaar worden de plannen uitgewerkt, zodat beide kerken straks gereed zijn voor de toekomst.

Voor de kerk in Stompetoren neemt COUP een jaar de tijd om te zoeken naar de juiste samenwerkingspartners voor (structurele) activiteiten; desalniettemin staan de deuren open. Geïnteresseerde initiatieven en ondernemers kunnen zich melden. Tijdens Open Monumentendag op 14 september is iedereen ook welkom in de kerk in Stompetoren.

Fonds Religieus Erfgoed

Voor COUP past de verwerving in de ambitie om op korte termijn te beginnen met het Fonds Religieus Erfgoed. Een visie op herbestemming is volgens de organisatie nodig omdat de uitdagingen in religieus erfgoed in Nederland groot zijn. www.coup-group.com 

Foto: Vertegenwoordigers van COUP en de Protestantse Gemeente Schermer bij de ondertekening van de leveringsakte. V.l.n.r. Peter Oussoren, Aart Vijfwinkel, Peter Leeghwater en Gijs Schuurhuis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.