Ga naar de inhoud

Campagne: Bescherm bedreigd EU-spoorwegerfgoed

De Europese Commissie heeft zoals eerder gemeld voorgesteld 2021 uit te roepen tot Europees Jaar van het Spoor.

Dit omdat volgend jaar belangrijke jubilea op de rol staan: het 20-jarig bestaan van het eerste spoorwegpakket van de EU, de 175e verjaardag van de allereerste spoorverbinding tussen twee EU-hoofdsteden (Parijs-Brussel), 40 jaar TGV en 30 jaar ICE.

Oogmerk

Het voornaamste oogmerk van de Europese Commissie om 2021 uit te roepen tot Europees Jaar van het Spoor is bij te dragen aan verwezenlijking van de doelstellingen van de Europese Green Deal op het vlak van vervoer.

Met evenementen en initiatieven wordt het spoor in 2021 aangeprezen als duurzame, innovatieve en veilige vervoerswijze. Daarbij zullen de voordelen voor de bevolking, de economie en het klimaat worden benadrukt, evenals de resterende uitdagingen om tot een ‘Europese spoorwegruimte zonder grenzen’ te komen.

Het is dus geen campagne waarbij de geschiedenis en het erfgoed van de spoorwegen centraal staan.

Industrieel erfgoed

Maar spoor- en tramwegen (hun gebouwen, infrastructuur en rollend materieel) zijn belangrijk industrieel erfgoed.

De EFAITH, Europese Federatie van Industriële en Technische Erfgoedverenigingen, wil daarom, met haar leden, partners en contacten, duidelijk maken wat de impact is van spoorlijnen vanaf de jaren 1840. En hoe het erfgoed daarvan ook nu nog invloed heeft op en kan bijdragen aan de identiteit van regio’s en gemeenten. Http://www.industrialheritage.eu/2021/European-Year-Rail/

Campagne

Ter voorbereiding op het Europees Jaar van het Spoor heeft de EFAITH (secretariaat in Kortrijk, België) een campagne gelanceerd om de aandacht te vestigen op bedreigd spoorwegerfgoed. Het initiatief wordt gesteund door Fedecrail, de Europese Federatie van Toeristische Spoorwegen. https://www.fedecrail.org/en/index_en.html

Doel is een overzicht te geven van bedreigd spoorwegerfgoed in de lidstaten van de Raad van Europa. Het overzicht zal vervolgens, samen met bestaande problemen, in 2021tijdens een workshop aan Europese instellingen en nationale en regionale autoriteiten worden voorgelegd.

In de loop van volgende maanden en komend jaar roept EFAITH verenigingen en burgers op samen te werken aan behoud en opwaardering van het betreffende erfgoed. ‘Om zich te engageren en om elkaar te steunen, over de grenzen heen’.

Alarmkreten

Na een eerste oproep, veertien dagen geleden (o.a. via magazine MONUMENTAAL), werd de EFAITH naar eigen zeggen overspoeld met meldingen van bedreigd spoorwegenerfgoed. Tot dusver bereikten haar 35 alarmkreten uit 14 landen. Het lijkt het topje van de ijsberg.

Oude spoorlijnen geraken buiten gebruik. Stations, seinhuizen en de werkplaatsen vervallen tot ruïnes of worden gesloopt – terwijl ze volgens de EFAITH gemakkelijk herontwikkeld zouden kunnen worden en zo een vorm van duurzaamheid kunnen bieden.

“Afgeschreven rollend materieel wordt onder slechte omstandigheden opgeslagen of belandt op spoorwegbegraafplaatsen. Niet meer gebruikte ijzeren spoorbruggen roesten of worden gesloopt en verkocht voor de waarde van het schroot. Oude spoorlijnen kunnen omgevormd worden tot Greenways, Voies Vertes, rustige en ecologisch verantwoorde fiets- en wandelpaden. Toeristische spoorwegen, vaak gerund door vrijwilligers, worden bedreigd door het verlies aan inkomsten als gevolg van het coronavirus COVID-19, terwijl ze een toeristische attractie zijn in landelijke gebieden”.

Het eerste overzicht van de alarmkreten is te zien op http://www.industrialheritage.eu/endangered-by-country . De lijst wordt komende dagen aangevuld met nieuw binnengelopen informatie.

Foto: Actie tot behoud en bescherming van de oude spoorwegbrug van Baul (Andalusië).

 

1 reactie op “Campagne: Bescherm bedreigd EU-spoorwegerfgoed”

  1. Nog steeds is men bezig om de oorzaak van de spoorwegramp bij Weesp helder te krijgen. Ir. Boehmer (77) heeft bij zijn zoektocht naar oorzaken van dijkvallen een theorie ontwikkelt over “watergevaar van onder” Misschien is het voor de geschiedenis van ons spoorwegerfgoed om hem hierover een verhaal te laten schrijven.

    Lees “De Vloek van Zee & Maan en Jan Willem Boehmer” bewerkt door journalist Theo Jongedijk.
    Het was te lezen in Wynia’s Week en ging over het voorspellen van watersnoodrampen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.