Ga naar de inhoud

Campagne Toekomst in Erfgoed succesvol

Het restauratievak is niet bij iedereen bekend als loopbaanmogelijkheid. Daarom heeft het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) voor 10 vakdisciplines korte, aansprekende vakfilms laten maken om een idee te geven wat het ambacht inhoudt.

“Om de films onder de aandacht van jongeren en hun ouders te brengen, hebben we voor het restauratievak een jaar lang op social media campagne gevoerd. Met geweldige resultaten”, zegt Sarina Boontjes van marketingbureau Indrukwekkend.

“Het was een unieke campagne, onder andere vanwege de duur. De vakfilms zijn zes miljoen keer bekeken. Vooral via ‘stories’ op Instagram zijn ze veel vertoond. Dat is waardevol om te weten, want Instagram is hét kanaal voor jongeren”.

Conversies

Een andere belangwekkende uitkomst van de campagne is volgens Boontjes het aantal conversies via Facebook, waar ouders meer op aanwezig zijn.

“Met conversie bedoelen we dat iemand reageert op de acties die we met de campagne beogen. Bij Toekomst in Erfgoed zijn die het klikken op de link in de advertentie naar de webpagina. Daarop kunnen bezoekers de vakfilms van het NCE bekijken, een oriënterende ambachtentest invullen, een vraag stellen en zich aanmelden voor de NCE-nieuwsbrief. Zo zijn veel bezoekers op de webpagina Toekomst in Erfgoed terecht gekomen. Die stelden ook de meeste vragen via het contactformulier”.

Campagne in cijfers

  • 10 vakfilms van het NCE zijn gedurende 12 maanden gepromoot onder jongeren op Instagram en hun ouders op Facebook;
  • 133.883 keer zijn de films getoond via deze twee social media kanalen;
  • 257 unieke personen zijn bereikt;
  • 789 keer is de webpagina Toekomst in Erfgoed bezocht;
  • 459 keer is de test gedaan om te bekijken welk restauratievak bij iemand past;
  • 529 keer is een van de 10 NCE-opleidingen bekeken.

Marketingmix

Volgens Boontjes is de uitdaging van een campagne als Toekomst in Erfgoed het vinden van de juiste combinatie van doelgroep en middelen om de boodschap over te brengen en mensen aan te zetten tot actie.

“Denk aan het invullen van een test, waarna de drie meest passende vakdisciplines werden getoond. Bezoekers konden doorklikken om de informatie over de opleiding in het vakgebied te bekijken. Zij konden ook een vraag stellen of zich abonneren op de nieuwsbrief van het NCE”.

Boontjes: ”Het klinkt misschien gek maar NCE-opleidingen zijn bedoeld voor vakvolwassen allround vaklieden die zich willen specialiseren in restauratie. Jongeren hebben dus een weg af te leggen voor ze zover zijn. Maar ingewikkeld is dat niet. Restauratievakman/-vrouw word je in drie stappen: je volgt een allround vakopleiding, doet enkele jaren werkervaring op bij een bedrijf dat regelmatig restaureert en je volgt een NCE-opleiding. Hoewel dat overzichtelijk klinkt, vraagt het doorzettingsvermogen en een mix van eigenschappen”.

Steun ouders cruciaal

Volgens Agnes van Alphen, die de campagne vanuit het NCE begeleidde, maken jongeren de keuze voor hun vervolgopleiding na de middelbare school vaak in overleg met hun ouders.

“De steun van ouders is cruciaal. Daarom is het belangrijk dat zij op de hoogte zijn van de loopbaanmogelijkheden. Restauratie is een relatief onbekend vakgebied en we hebben vaak gemerkt dat onduidelijk is hoe je restauratievakman/-vrouw wordt. Daarom hebben we dat proces overzichtelijk gemaakt. Ook laten we zien wat restauratie globaal inhoudt. Je werkt aan historische gebouwen, op bijzondere plekken. Niets is standaard, alles vraagt precisie en creativiteit. Restauratie is een vak dat je moet passen”.

Doorgaan

Van Alphen is tevreden met het bereik van de campagne. “We gaan deze dan ook voortzetten om jongeren en hun ouders opnieuw te prikkelen het restauratievak te overwegen bij hun opleidings- en beroepskeuze”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.