Canon Recreatieoord Hoek van Holland

Recreatieoord Hoek van Holland, een van de oudste vakantieparken in Nederland, is zelfstandig onderdeel geworden van de Canon van Zuid-Holland. Op dat digitale provinciale platform staan verhalen over kunstwerken, kunstvoorwerpen, maar ook over gebeurtenissen en personen. Aldus brengt het de geschiedenis van Zuid-Holland in beeld.

Vanwege zijn rijke historie en betekenis voor de stad Rotterdam heeft Recreatieoord Hoek van Holland nu ook een eigen canon, samengesteld door Martin de Jong en Mario Bruijns.

Zie https://www.canonvannederland.nl/nl/page/169336/recreatieoord-hoek-van-holland

Drie vensters

Voornoemde regionale canon telt tot op heden drie vensters, die een deel van de geschiedenis van Recreatieoord Hoek van Holland vertellen. Doel van de initiatiefnemers is in de loop van de tijd nieuwe vensters toe te voegen die samen de volledige historie van het bijna honderdjarige vakantiepark weergeven.

Huisjeskamp

Recreatieoord Hoek van Holland, opgericht in 1923, is ontstaan vanuit een behoefte van Rotterdamse arbeidersgezinnen, die in Hoek van Holland een mooi plekje vonden om hun tenten en huisjes op te zetten.

Die manier van recreëren (in eigen houten huisjes) is er in basis nooit veranderd. Tegenwoordig staan op het kamp circa 880 houten huisjes, alle eigendom van particulieren.

Initiatiefnemers 

De aanzet tot opname in het Zuid-Hollandse canon werd gegeven door tekenaar Martin de Jong. De teksten zijn geschreven door Mario Bruijns, auteur van twee boeken over de geschiedenis van het vakantiepark (De houten kampeerstad van Rotterdam aan zee, delen 1 en 2).

Het duo is van jongs af aan verbonden met het huisjeskamp. Met de canon willen zij een breed publiek laten kennismaken met de lange geschiedenis van het recreatieoord.

Canon Zuid-Holland 

De Canon van Zuid-Holland is een canon onder de vlag van de Canon van Nederland. Het beheer ligt bij de provincie Zuid-Holland.

In de canon worden culturele en historische onderwerpen belicht die we als samenleving belangrijk genoeg vinden. Verhalen om door te geven aan volgende generaties en nieuwe inwoners.

 

1 thought on “Canon Recreatieoord Hoek van Holland

  1. Prachtig initiatief. Ikzelf kom ook elk jaar weer op het kamp. Tot nu toe hebben 5 generaties meerdere nachten daar doorgebracht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.