Manifest CHG: grenzen aan bouw buitengebied

Het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) heeft vandaag (donderdag 12 december) het manifest Grenzen in zicht uitgebracht, waarin het de grenzen aangeeft voor nieuwbouw in het buitengebied.

Het genootschap hoopt daarmee te bereiken dat de raden van de zes Greenport-gemeenten (Katwijk, Noordwijk, Hillegom, Noordwijkerhout, Lisse en Teylingen) zich duidelijker uitspreken over de vraag waar wel en niet gebouwd kan worden in het buitengebied en waar zicht op het open landschap moet blijven.

Besloten bijeenkomst

Het CHG presenteert het manifest aan de vooravond van een besloten, regio-brede informatiebijeenkomst van de gemeenteraden over de zogenoemde Greenportwoningen op 18 december.

Volgens het genootschap zijn de grenzen bereikt. Vooral het uitgeven van kavels voor Greenportwoningen heeft de laatste maanden veel stof doen opwaaien bij de landschapsdeskundigen en cultuurhistorici van het CHG. Ook gemeenteraden zijn vraagtekens gaan zetten bij het oorspronkelijke voornemen om de Greenport Ontwikkelings Maatschappij circa 600 nieuwbouwkavels te laten verdelen over het buitengebied. “Ruim de helft daarvan is al tot stand gebracht en het gaat nu knellen”, aldus het genootschap in het manifest.

Top-locaties

Het CHG wil het nog resterende open landschap beschermen en langs een aantal wegen en karakteristieke linten in het buitengebied geen verdere bebouwing toestaan.

Hiertoe heeft het genootschap per gemeente zogenoemde Top-locaties aangewezen waar bebouwing tot ernstig bezwaar leidt. Het CHG wil een fundamentele discussie over Greenportwoningen in de gemeenteraden en ter zake meer transparantie laten bewerkstelligen.

De Landschapsperspectiefkaart van de Greenport moet meer houvast gaan bieden voor het te voeren woningbouwbeleid. Het genootschap roept de gemeenteraden op hier werk van te maken. In het manifest pleit het ook voor het weren van zonneweiden in het buitengebied van de Duin- en Bollenstreek en het beter controleren van paardenweitjes aldaar.

De vijf kaarten met de Top-locaties zijn aangeboden aan de raadsleden in de Duin- en Bollenstreek. Het manifest Grenzen in zicht is te vinden op de website www.chg-duinenbollenstreek.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.