Chinees bureau ontwerpt panoramisch uitzichtpunt Fenixloods

Het Chinese architectenbureau MAD Architects is gecontracteerd door de Stichting Droom en Daad om een panoramisch uitzichtpunt op de historische Fenixloods II in de Rotterdamse wijk Katendrecht te ontwerpen. Bureau Polderman uit Rotterdam wordt verantwoordelijk voor restauratie van de loods zelf.

De combinatie van moderne architectuur en zorgvuldige renovatie biedt volgens de partners een contrastrijk geheel. MAD Architects, in 2004 opgericht door de in Beijing geboren Ma Yansong, maakte in korte tijd furore als een van ’s werelds meest innovatieve en sprankelende architectenbureaus. Werk van het bureau wordt gekenmerkt door organische en technologisch geavanceerde vormen. In hun gebouwen komen mens, stad en omgeving op vloeiende manier samen.

China en Katendrecht

Het schiereiland Katendrecht op de Rotterdamse zuidoever vormde ooit een van de oudste China towns van Europa. Rond 1900 was Katendrecht het decor voor opiumkits en opende er het eerste Chinese restaurant van Nederland en vermoedelijk Europa.

Met de keuze voor MAD Architects wordt deze vergeten geschiedenis nieuw leven in geblazen. De opdracht voor het uitzichtpunt op de Fenixloods betekent een eerste opdracht voor een cultureel publiek gebouw in Europa door een Chinees architectenbureau. Naast het uitzichtpunt ontwerpt MAD een theatrale trappenpartij en een publiek atrium in de Fenixloods II waarmee de begane grond, de eerste verdieping en de opbouw op het dak in elkaar grijpen.

Aandacht voor migratie

De Fenixloods was eens de grootste loods ter wereld. Op de hele eerste etage wordt in de toekomst aandacht geschonken aan migratie, vanuit Rotterdams perspectief. Miljoenen landverhuizers verlieten Europa vanaf deze kades, de meeste met als eindbestemming Ellis Island. De FENIX wordt zo een plek waar landverhuizers een gezicht krijgen.

Volgens Rutger Polderman van het gelijknamige bureau voor monumenten- en restauratieadvies is de Fenixloods II een van de laatste historische loodsen waar de geschiedenis van de havenstad Rotterdam valt te ervaren. “Dat gevoel willen we doorgeven aan komende generaties”.

Ook Wim Pijbes, directeur van de Stichting Droom en Daad, heeft vertrouwen in de toekomst: “De Fenixloods II wordt weer een landmark aan de Maas en biedt een toekomst voor Rotterdams verleden”.