Meteen naar de inhoud

CollectieCentrum Nederland officieel open

Vier rijkscollecties onder een dak vormen samen het fysieke geheugen van Nederland. Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Ingrid van Engelshoven, heeft vanmorgen (maandag 13 september) het CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort officieel geopend. Zij deed dat door het historische draaiorgel De Blauwe Mortier aan te zetten, het grootste object dat in het depot wordt bewaard.

Duurzaam gebouw

Het centrum herbergt belangrijke collecties van het Openluchtmuseum, Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in een van de meest duurzame gebouwen van Nederland.

Bewindsvrouw Van Engelshoven verwacht dat het erfgoedbeheer door het samenbrengen van de vier collecties naar een hoger plan kan worden getild. “Het CC NL is modern, duurzaam en toekomstbestendig. Het heeft alles in zich uit te groeien tot een expertisecentrum voor beheer en behoud van museale collecties. Prachtig dat wij dit in Nederland tot stand weten te brengen”.

Spannende dwarsverbanden

In het CC NL wordt circa een half miljoen objecten bewaard, uiteenlopend van schilderkunst, kunstnijverheid en meubels tot sieraden, kleding en klokken.

In het centrum bevinden zich koninklijke tronen en kasten afkomstig van adellijke families, maar ook draaimolenpaarden, historische fietsen, arrensleeën, een ruim 7.000 kilo wegende stoommachine en een draaiorgel van ruim vijf meter hoog. Koninklijke koetsen staan naast boerenkarren.

Volgens Taco Dibbits, hoofddirecteur van het Rijksmuseum, maakt het CC NL ‘spannende dwarsverbanden’ zichtbaar die voorheen verborgen bleven. “Door de verzamelingen fysiek samen te voegen ontstaat een completer beeld van de kunst en geschiedenis van Nederland, zowel chronologisch als sociaal-maatschappelijk. Het centrum moet katalysator worden voor bruikleenverkeer en onderzoek. Ik nodig conservatoren van andere musea, wetenschappers en studenten van harte uit bruiklenen te komen uitzoeken of onderzoek te komen doen”.

Unieke faciliteiten

De samenwerking tussen de vier betrokken instellingen gaat verder dan louter het delen van een gebouw. De collecties worden samengevoegd, er is sprake van gezamenlijke bedrijfsvoering en de medewerkers van de  instellingen vormen een team.

Door samen te werken is het mogelijk dat het CC NL voor Nederland uitzonderlijke faciliteiten biedt die de hele cultuursector ten goede komen. Zo zijn er voor het eerst speciale quarantaineruimtes waar museumstukken door middel van vrieskou of het onttrekken van zuurstof van schadelijke insecten en schimmels worden ontdaan.

Daarnaast beschikt het CC NL over onder meer een fotostudio en een röntgenkamer. Verder zijn er twee grote restauratieateliers waar ook andere culturele instellingen gebruik van kunnen maken.

Locatiemanager Wim Hoeben: “Een mooi voorbeeld daarvan is de restauratie van het 350 jaar oude schilderij Gezicht op Amersfoort van Matthias Withoos. Dat imposante werk, tweeënhalf bij vier meter, wordt in opdracht van Museum Flehite te Amersfoort in het CC NL gerestaureerd”.

Verhuisoperatie

Na enkele jaren voorbereiding is in mei 2018 met de bouw van het centrum een begin gemaakt. Zomer 2020 is het gebouw vervolgens in gebruik genomen.

De immense en zorgvuldig voorbereide verhuisoperatie duurde een jaar. In die tijd moest een half miljoen objecten van de bestaande depots naar het CC NL worden gebracht en daar in het juiste compartiment en op de juiste plank worden gezet.

Zonder onderscheid van eigenaar, in groepen georganiseerd, zijn studiecollecties ingericht. Schilderijen bij schilderijen, kunstnijverheid bij kunstnijverheid, bodemvondsten bij bodemvondsten. Aan de megaklus in coronatijd werkten bijna 100 medewerkers en drie verhuisbedrijven mee. In totaal waren 869 vrachtwagenritten nodig om alle collecties naar

Bereikbaar

Het CC NL is verrezen in de Amersfoortse wijk Vathorst, pal langs de A28. Voor deze plek is mede gekozen vanwege de centrale ligging en goede bereikbaarheid. Omdat het centrum bruikleenverkeer wil stimuleren is dat belangrijk.

Bovendien ligt het op loopafstand van NS-station Amersfoort Vathorst, waardoor mensen er ook met het openbaar vervoer zonder problemen kunnen komen.

Foto: V.l.n.r.: Susan Lammers (RCE), Taco Dibbits (Rijksmuseum Amsterdam), minister Ingrid van Engelshoven (OCW), Fatma Koşer Kaya (gemeente Amersfoort), Teus Eenkhoorn (Openluchtmuseum Arnhem) en Michel van Maarseveen (Paleis het Loo, Apeldoorn).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: