Crowdfundactie voor herstel molen Ceres

Vereniging De Hollandsche Molen is met stichting De Westfriese Molens een grootschalige crowdfundactie begonnen om de historische en monumentale korenmolen Ceres, daterend uit 1848, in Bovenkarspel te restaureren. De molen is tijdens de afgelopen jaarwisseling door het afsteken van vuurwerk grotendeels door brand verwoest.

Voor de talrijke molenvrijwilligers en inwoners van Bovenkarspel een hard gelach, want het eeuwenoude bouwwerk was voor hen meer dan een molen. De stoere stellingkorenmolen is de blikvanger van het dorp en leeft bij iedereen, voor iedereen, letterlijk en figuurlijk.

Zo leverde Ceres, een geliefde trouwlocatie voor bruidsparen uit de regio, jarenlang meel aan de nabijgelegen zorgbakkerij De Molenwiek en werden er aspirant-molenaars opgeleid om het ambacht in ere te houden. Tal van schoolklassen maakten in de molen actief kennis met Nederlands erfgoed.

Herstel kostbaar

De enorme schade, die het bouwwerk door vuurwerk is toegebracht, kan worden hersteld. Maar volgens Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen en het Molenfonds, is er ‘echt heel erg veel geld nodig’.

“De precieze financiën worden op het ogenblik in kaart gebracht, maar met de restauratie zijn tonnen gemoeid. Via deze crowdfundactie willen wij bewerkstelligen, dat de Ceres volledig herbouwd kan worden. We gaan bij alles en iedereen langs, en zullen allerlei activiteiten organiseren om geld op te halen. Bijvoorbeeld op de Nationale Molendag en tijdens Open Monumentendag”, aldus Bakker.

Zij verwacht, dat het zeker een jaar zal duren voordat het benodigde geld bijeen is. “Alle hulp is welkom. De gemeente Stede Broec heeft al haar communicatiekanalen beschikbaar gesteld”.

Onderzoeken

De eerste stap is de exacte omvang van de schade en de huidige staat van de molen in kaart te brengen. Daarna volgt bouwhistorisch en bouwkundig onderzoek.

Bakker: “Dan worden de kosten pas echt duidelijk en weten we wat we van de verzekering krijgen, wat we uit fondsen moeten halen, of we bij de provincie Noord-Holland moeten lobbyen om subsidie en waar mensen ons bij zouden kunnen helpen. De kosten van het bouwhistorisch onderzoek vergoedt het Molenfonds als sponsoring in natura. Zo dragen wij bij op het terrein van onze expertise”.

Het Molenfonds is hét platform om geld in te zamelen voor onderhoud –en restauratieprojecten voor alle molens in Nederland.

Elke gift welkom

Iedereen kan bijdragen aan het herstel van molen de Ceres. Elke gift is welkom. Groot voordeel is dat iedere euro direct naar de molen gaat. Er zijn geen verborgen kosten of afdrachten.

Hiervoor heeft De Hollandsche Molen een actiepagina aangemaakt waarop gedoneerd kan worden: molenfonds.nl/ceres. Het is ook mogelijk geld over te maken naar rekeningnummer 113590 o.v.v. Ceres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.