Crowdfunding voor historische schilderingen

Interieur Huis Barnaart in Haarlem

Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijk werkende monumentenorganisatie, zoekt geldelijke steun bij het publiek voor de laatste fase van de restauratie van Huis Barnaart in Haarlem. In eerste aanleg is 9.500 euro nodig.

Het huis, gebouwd tussen 1803 en 1807, heeft een van de best bewaarde interieurs van Nederland uit de Franse tijd. Met grote zorgvuldigheid hebben restauratoren de bijzondere vertrekken hersteld. In het karwei is veel tijd, geld en expertise gestoken. Toch is er nog een belangrijke wens, waarvoor de vereniging nu via Voordekunst.nl steun vraagt.

Kwetsbaar

Op de hoofdverdieping van Huis Barnaart zijn vijf vertrekken van zeer hoge kunsthistorische kwaliteit bewaard. Zo is er een Marmerzaal, een Gouden Salon en een Etrurische Kamer.

De kleurrijke kamers zijn gedecoreerd met imitatiemarmer, schilderingen uit de klassieke oudheid en wandbespanningen. In verschillende vertrekken zijn ‘bovendeurstukken’ aangebracht, geschilderd door de kunstschilders Adriaan de Lelie (1755-1820) en Jan Kamphuijsen (1760-1841). Door tal van overschilderingen en slecht onderhoud is het doek gaan bobbelen en de verf gaan bladderen. De schilderingen hebben daardoor veel van hun pracht verloren.

Rondleidingen en concerten

Het restaureren van de kwetsbare bovendeurstukken is een kostbare wens die niet uit het restauratiebudget kon worden betaald. Hendrick de Keyser heeft daarom een inzamelingsactie op touw gezet via Voordekunst.nl. Particulieren en bedrijven die het project via Voordekunst.nl steunen met een gift krijgen afhankelijk van hun bijdrage een tegenprestatie zoals een rondleiding of een uitnodiging voor een concert in het bijzondere huis.

Voordekunst

Voordekunst.nl is het belangrijkste platform voor crowdfunding in de culturele en creatieve sector. Via de website steunen particulieren en bedrijven musea en culturele initiatieven. De site heeft bijna 100.000 actieve donateurs die sinds 2010 bijna 10 miljoen euro hebben gedoneerd. Vereniging Hendrick de Keyser zet zich als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) in voor behoud van historische huizen en interieurs in Nederland. Meer informatie over de actie voor Huis Barnaart op www.voordekunst.nl – zoek daar op de campagne Barnaart (www.voordekunst.nl/projecten/4531-red-de-bovendeurstukken-van-barnaart).

Open dag

Op zaterdag 28 mei houdt Hendrick de Keyser van 11.00 uur tot 16.00 uur een Open Dag in Huis Barnaart. Voor het eerst na de grote restauratie is het huis opengesteld. Deskundigen, onder wie restauratoren en medewerkers van de vereniging, geven een toelichting bij de voltooide opknapbeurt. Ook zijn er enkele korte lezingen. Adres: Nieuwe Gracht 7, Haarlem