Ga naar de inhoud

Crowdfunding restauratie Haarlemmerpoort succesvol

De Haarlemmerpoort in Amsterdam staat aan de vooravond van algehele restauratie. De benodigde 171.000 euro is binnen. Eigenaar Stadsherstel kan aan de slag. Alle historische onderdelen van het iconische gebouw, zoals het uurwerk met houtsnijwerk, worden in ere hersteld. In de poort komen 10 woningen en een horecagelegenheid.

Bijna vijfhonderd betrokken liefhebbers bleken het met de erfgoedorganisatie eens: de Haarlemmerpoort verdient een volledige opknapbeurt. Particulieren, bedrijven en fondsen reageerden enthousiast op de oproep van de Vrienden van Stadsherstel om mee te bouwen. Sommigen adopteerden een pilaar, anderen droegen bij aan herstel van het authentieke uurwerk. Iemand organiseerde zelfs een inzamelingsactie op zijn verjaardag.

“Het doet me oprecht deugd te merken dat er zo veel betrokkenheid leeft onder Amsterdam-liefhebbers”, zegt Paul Luijten, bestuurslid van de Vriendenvereniging van Stadsherstel, initiator van de crowdfunding. “Echt fantastisch”.

Leerlingbouwplaats

Stadsherstel werkt voor de restauratie samen met architectenbureau Van Stigt, waar de organisatie eerder bijzondere projecten mee uitvoerde. Denk aan De Hallen, Pakhuis De Zwijger en de Posthoornkerk.

De opknapbeurt van De Haarlemmerpoort zelf is in handen van bouwbedrijf Van den Hengel. Het werk wordt uitgevoerd als leerlingbouwplaats. Volgens een woordvoerder van Stadsherstel ligt er bovendien een vooruitstrevend plan klaar om het gebouw op duurzame wijze van energie te voorzien. Daar horen zonnepanelen bij die vanaf de straat niet zichtbaar zijn.

Levendigheid

Sinds de poort in de tweede helft van de 20e eeuw haar publieke functie kwijtraakte, is het gebied eromheen vrij desolaat. Nu het gebouw opnieuw toekomst heeft, krijgt de omgeving een injectie en is er weer vrij baan voor de oorspronkelijke levendigheid op het Haarlemmerplein

Foto: In de Haarlemmerpoort komen 10 woningen en een horecagelegenheid  (foto Sjors van Dam).