Ga naar de inhoud

Crowdfunding voor herstel glaskunstwerk uit Usquert

Crowdfunding Usquert

De Vereniging voor Dorpsbelangen Usquert (Gr.) en de Werkgroep Monumentale Kunst (WMK) van erfgoedvereniging Heemschut spannen zich in voor behoud en herstel van een fraai stukje Usquerts erfgoed. Het betreft een al jaren opgeslagen glaskunstwerk van de befaamde Ploegkunstenaar Jan van der Zee. De initiatiefnemers zien nu kans het werk te restaureren en te herplaatsen. Om dat mogelijk te maken, is een geldinzameling in gang gezet. Er is nog 3.500 euro nodig.

Voor kinderen

Van der Zee heeft het werk in 1973 gemaakt voor de toenmalige kleuterschool de Hummelhörn te Usquert in de gemeente Het Hogeland. In overleg met de opdrachtgever koos hij voor een voor kinderen toegankelijk kunstwerk.

We zien landschappen en dieren. Beide zijn zowel herkenbaar en dichtbij (zie de zwanen, de polder en de Eemshaven) als ver weg (Afrika, edelhert, giraf). Het kleurrijke werk toont de wereld, waar jonge kinderen steeds meer grip op krijgen tijdens hun schooltijd.

Jan van der Zee (1898 – 1988), opgeleid aan de Academie Minerva, heeft zijn hele verdere leven gewoond en gewerkt in de stad Groningen. Werk van zijn hand is opgenomen in de collectie van diverse vooraanstaande musea in Nederland. In de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog maakte de kunstenaar een groot aantal monumentale werken van onder andere keramiek en glas in steden als Delfzijl, Uithuizen, Warffum en Groningen.

Nieuwe toekomst

De Hummelhörn is jaren geleden tegen de vlakte gegaan. Het kunstwerk werd van de slopershamer gered en opgeslagen op de gemeentewerf. Dorpsbelangen en de WMK willen het werk nu graag een nieuwe toekomst geven.

In overleg met onder andere de gemeente Het Hogeland en het schoolbestuur is een plan gemaakt om de glaskunst na restauratie te herplaatsen in de nieuwe OBS Usquert aan de Burgemeester Geerlingstraat 2. Zo blijft cultureel erfgoed van Usquert behouden en kan een nieuwe generatie kinderen van het bijzondere werk genieten.

Crowdfunding Usquert

Restauratie en herplaatsing kost in totaal 21.175 euro. Verschillende partijen, waaronder het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Het Hogeland, de Rabobank en het Scholten-Kammingafonds hebben al stevig bijgedragen. Zodra de resterende 3,5 mille binnen is, wordt met het karwei een begin gemaakt.

Donaties kunnen worden overgemaakt naar het rekeningnummer van de Vereniging voor Dorpsbelangen Usquert: NL48 RABO 0363641521 ovv herstel glaskunstwerk en de naam met adres van de gever. Alle donateurs krijgen een uitnodiging voor de feestelijke onthulling van het kunstwerk in 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.