Crowdfunding voor bijzondere bomen Huis Landfort

Huis Landfort te Megchelen (GE) begint een crowdfunding om op het goed vijftig bijzondere bomen te planten. Dit om de Achterhoek en Nederland een voorbeeldig herstelde historische buitenplaats terug te geven.

Een plek die weer verbonden is met zijn oorspronkelijke wortels, maar die ook gaat dienen om meer mensen de waardes van historische buitenplaatsen uit te leggen en hen te enthousiasmeren voor dit monumentale erfgoed. “Daar horen bloemen, bloeiende heesters en bomen bij”, vindt directeur René Dessing.

Bloeirijk geheel

“Een belangrijk onderdeel van ons beleidsplan voor de algehele restauratie van het goed is dat wij van het park een bloeirijk, aantrekkelijk geheel willen maken”, zegt Dessing.

“Eerder schonk het SBNL een bedrag voor de aankoop van fruitbomen voor de boomgaard. Het Prins Bernhard Cultuurfonds stelt ons in staat grote hoeveelheden stinsen in het park te zetten. Tot die verwilderende bol-, knol- en wortelstokgewassen behoren de akoniet, oosterse sterhyacint, tulp, krokus, kievietsbloem en vele andere soorten. De buitenplaats zal, samen met de bloeirijke bomen en de herintroductie van de moestuin met voornamelijk bloemen, steeds aantrekkelijker worden voor bezoekers”.

Rijke variatie

Ooit telde Huis Landfort een rijke variatie bomen. Die werden aangeplant door de vroegere eigenarenfamilie Luyken, die er vanaf 1823 tot 1970 woonde. Zij had veel belangstelling voor bomen en heesters en plantte die ook aan.

Volgens Dessing zijn er daarvan vele door oorlogshandelingen of afsterving verdwenen. “Die verloren rijkdom hopen wij met vereende krachten te gaan herstellen. Met steun van het publiek zouden wij Huis Landfort graag weer willen voorzien van bijzondere, rijkbloeiende bomen. Daarbij wordt natuurlijk ook gelet op de klimaatbestendigheid”.

Stichting

De stichting Erfgoed Landfort spant zich in om de uit 1434 stammende historische buitenplaats Huis Landfort te restaureren. Daarbij wordt het koetshuis herbouwd, de moestuin teruggebracht en het park en landhuis gerestaureerd. De revitalisatie vordert gestaag. Het karwei zal naar verwachting medio 2022 zijn geklaard. www.erfgoedlandfort.nl/bomen

Foto: Huis Landfort in de steigers (foto Leontine van Geffen-Lamers).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.