Crowdfundingactie voor NACO-huisje geslaagd

Stadsherstel Amsterdam heeft het einddoel van de crowdfundingactie voor het NACO-huisje behaald. In totaal is dit jaar 100.000 euro ingezameld. Hierdoor kan het huisje, dat nu nog in Zaandam staat, worden gerestaureerd en daarna terugkeren naar de hoofdstad.

Het bijzondere houten gebouw van Amsterdamse School architect Guillaime La Croix pronkte voorheen op een van de steigers achter Amsterdam Centraal. Het werd in 1919 gebouwd in opdracht van J.G. Koppe’s Scheepsagentuur. In 2004 is het monument tijdelijk verplaatst. De laatste jaren raakte het steeds verder in verval.

Sinds augustus zijn restaurateurs bezig het dak, de ramen en de balken te vervangen. Ook het asbest in het plafond moest eruit. Naar verwachting is nog een jaar nodig om het pand in originele staat op te knappen. In overleg met de gemeente Amsterdam wordt gekeken waar het NACO-huisje daarna aan het IJ komt te staan.

Stadsherstel is blij met het succes van de crowdfundingactie. “Dankzij onze vrienden, donateurs en fondsen zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds krijgt dit Amsterdamse School monument straks weer een mooie toekomst”, aldus woordvoerder Stella van Heezik. Zie ook www.mijnstadsherstel.nl