Ga naar de inhoud

Cultureel erfgoedjaar: Ballooërveld

In het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed zet Staatsbosbeheer maandelijks een van zijn cultuurhistorische parels in de kijker. In december sluit de organisatie het jaar af met het Ballooërveld in Drenthe. Het grootste heideveld van de Drentsche Aa zit vol verhalen en zichtbare sporen van eeuwenlang menselijk gebruik.

Natuur en archeologie

Het Ballooërveld staat bekend om zijn weidse heidevelden, stuifzandvlaktes en sporen van vroegere bewoners die overal in het landschap zichtbaar zijn.

Verspreid over het gebied zijn prehistorische grafheuvels en Celtic fields, kleine akkers uit de IJzertijd te vinden. Een netwerk van lange zandpaden en karrensporen die het gebied doorkruisen, verraden dat er ooit een drukke verkeersroute lag, die Coevorden en Groningen met elkaar verbond. Talloze middeleeuwse reizigers volgden op de zandgrond elkaars spoor met paardenkarren en koetsen.

Uit de Tweede Wereldoorlog dateren loopgraven en een antitankgracht. De schaapskudde met 400 Drentse heideschapen maakt deel uit van het levende erfgoed. Voorheen graasden de schapen ter plaatse voornamelijk voor de productie van de mest, die ze achterlieten in de schaapskooi. Nu houden ze de uitgestrekte heide open. De combinatie van natuur en archeologie maakt het Ballooërveld een bijzondere en geliefde plek voor natuur- en cultuursnuivers.

Wandeling

Tijdens een ontdekkingstocht door het Ballooërveld valt het Drenthe van eeuwen geleden te beleven. Op 29 december 2018 laten ervaren gidsen tijdens een twee uur durende wandeling de sporen uit verschillende tijdlagen zien. Deelnemers komen telkens weer iets interessants tegen uit het verre verleden, nagelaten door vroegere bewoners. Deelname is gratis. Meer informatie