Ga naar de inhoud

Cultureel erfgoedjaar: vakmanschap in Maasheggen

Vorige maand ging het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed officieel van start. Een initiatief van de Europese commissie om mensen in contact te brengen met vaak verborgen en onbekend erfgoed.

Staatsbosbeheer verbindt zich aan het erfgoedjaar door maandelijks een van haar cultuurhistorische parels in de kijker te zetten. Voor februari 2018 is dat Maasheggen, waar het oude vakmanschap van heggenvlechten nog springlevend is. Dit vanwege het landelijke thema thema Duurzaam vakmanschap.

Nationaal magazine MONUMENTAAL haakt aan met een uitgebreide reportage in de komende gedrukte editie, die vanaf 16 februari verkrijgbaar is. Titel: Herstel oude structuur Maasheggenlandschap.

Het eeuwenoude Maasheggenlandschap is een imposant gebied met een geheel eigen karakter. Het is te herkennen aan karakteristieke, vakkundig gevlochten heggen als afscheiding van percelen.

Het vlechten van die heggen was van oorsprong een boerenbevoegdheid, maar de traditie houdt nog steeds stand. Sterker: sinds enkele jaren groeit het aantal maasheggenvlechters. Er zijn cursussen om de techniek te leren en er worden nieuwe heggen aangeplant.

Stekelig vlechtwerk

Een heggenvlechter gebruikt een speciale techniek om heggen ondoordringbaar te maken om zo het vee in de wei en buiten de akkers te houden.

Er wordt gewerkt met stammen van levende struiken, meestal doornstruiken, die in de heg staan. Die stammen worden bijna geheel doorgehakt en met elkaar vervlochten zodat een stekelig en ondoordringbaar vlechtwerk ontstaat. In de loop van de jaren wordt de heg almaar sterker en dichter. En in het voorjaar is het genieten als de heggen in bloei staan.

Demonstraties en NK

De Maasheggen in Noord-Brabant zijn het best bewaard gebleven. Daar kan eenieder op 24 februari 2018 kennismaken met het eeuwenoude ambacht van heggenvlechten.

Neem in de Oeffelter Meent een kijkje bij de demonstraties, ga op pad met een maasheggenkenner of maak zelf een wandeling door het gebied. Op 11 maart 2018 is nog meer te zien tijdens het NK Maasheggenvlechten, waar verschillende (inter)nationale teams strijden om de titel.

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer is eigenaar van een breed scala monumenten dat aan haar zorg is toevertrouwd. De organisatie beheert meer dan 800 rijksmonumenten. Van buitenplaatsen, forten, kastelen, hunebedden en historische tuinen tot oude spoorbruggen en archeologische schatten.

Monumenten van wereldklasse die onlosmakelijk verbonden zijn met het landschap waarin ze staan. Samen vertellen zij het verhaal over de geschiedenis van Nederland. Staatsbosbeheer koestert het cultureel erfgoed en geeft monumenten een nieuwe functie, met respect voor de historie en de natuur.

Samen met overheden, ondernemers en honderden vrijwilligers zorgt de natuurbeschermingsorganisatie ervoor dat monumenten en landschap behouden en toegankelijk blijven.

Nadere info

Meer over het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed op Europeeserfgoedjaar.nl

Voor informatie over de activiteiten van Staatsbosbeheer in het erfgoedjaar zie Staatsbosbeheer.nl/cultureelerfgoed.

Foto: De Maasheg in winters landschap (foto Valentijn te Plate, VNC).

.