Cultuur en innovatie in oude fabriek Rotterdam

Het plan van consortium Team Crossing Keileweg voor de voormalige fabriek aan de Keileweg 26-28 in Rotterdam is als winnaar uit de bus gekomen in de openbare verkoopprocedure.

Volgens de lokale overheid sluit het plan, beter bekend als Kunst & Complex, het beste aan op de ontwikkeling van M4H, een innovatief woon-werkgebied zo groot als het centrum van de Maasstad. “De kwaliteit van de toekomstige ontwikkeling woog zwaarder dan de koopprijs”.

Blij

Verantwoordelijk wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) is blij met de creatieve voornemens voor de kop van de Keilehaven in een markant industrieel bouwwerk.

“We werken aan een nieuw type stadswijk waar wonen en werken worden gemengd. Dit initiatief met een mooie mix van ondernemen en cultuur bindt toekomstige bewoners aan het gebied”.

Met de herontwikkeling van het bouwwerk, nu nog eigendom van de gemeente Rotterdam, geeft het consortium Team Crossing Keileweg volgens Kurvers een belangrijke impuls aan het Merwe-Vierhavens gebied waar de komende jaren veel op stapel staat.

Het stadsbestuur en het Havenbedrijf willen M4H ontwikkelen tot woon-werkmilieu, ingericht voor de innovatieve maakindustrie. In het gebied komt een mengsel van werken, wonen, cultuur, horeca, sport en onderwijs.

Twee monumentale panden

De voormalige fabriek aan de Keileweg 26-28 bestaat uit twee monumentale panden uit 1916. Zij huisvestten ooit de Hollandsche Maatschappij voor Gecondenseerde Melk en later de Hollandsche Kleefmachinefabriek.

Het complex heeft een oppervlakte van in totaal 6.650 vierkante meter. De bestaande gebouwen worden gerenoveerd en uitgebreid. De uitstraling blijft industrieel.

In een vandaag (donderdag 31 maart) vrijgegeven persbericht verklaart de gemeente Rotterdam te hebben gekozen voor Team Crossing Keileweg, omdat zijn voorgestelde mix van activiteiten past bij de plannen voor het gebied. Zo is er ruimte voor verschillende soorten ondernemers en makers in kunst, muziek, techniek en horeca. Er komt een dak dat voor publiek toegankelijk is.

Verder zijn er plannen voor een ‘makerstage’; een lek op het centrale openbare plein met een grote tribunetrap dat een podium biedt voor evenementen en exposities van de kunstenaars en makers van het complex.

Hub voor social impact

Crossing Keileweg zet in op een ‘hub voor social impact’ waarbij het consortium rond 40 mensen met een arbeidsbeperking structureel een werkplek biedt. Het kunstenaarscollectief van Kunst & Complex behoudt zijn werkruimte en wordt onderdeel van het nieuwe plan.

Roel Willems van Team Crossing Keileweg: “Vanuit ons geloof in deze locatie hebben we samen met de toekomstige exploitanten een plan gemaakt dat is opgezet vanuit de gebruikers met een sociale doelstelling. Het moet een duurzaam bruisende plek binnen M4H worden. Als toekomstig centrum van M4H is Crossing Keileweg fysiek maar ook sociaal de kruising voor alle gebruikers: We Never Sleep”.

Vliegwiel voor verdere ontwikkeling

De selectie van de ingediende plannen is gemaakt op basis van beoordelingscriteria die vooraf zijn gedeeld met de geïnteresseerde partijen. O.a. is gekeken hoe de ontwikkeling van Kunst & Complex als vliegwiel kan dienen voor de verdere ontwikkeling van het Merwe‐Vierhavensgebied.

Het voorstel van Crossing Keileweg sluit volgens het stadsbestuur goed aan bij het zogenoemde Ruimtelijk Raamwerk M4H, omdat collectiviteit en ruimte voor kunstenaars en innovatieve makers in het plan belangrijk zijn. Dit Ruimtelijk Raamwerk is door de gemeenteraad vastgesteld.

Team

Team Crossing Keileweg bestaat uit ontwikkelaar Miss Clark, conceptontwikkelaar De Mannen van Schuim en architect Kraaijvanger, die samen met de gebruikers Social Capital, Happy Tosti Groep en Bank15, het totaalconcept vormgeven.

Foto: Impressie van plan Team Crossing Keileweg (bron Plotvis).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.