Cultuurfonds steunt Limburgs Kasteel Arcen

De Stichting het Limburgs Landschap, beheerder van Kasteel Arcen, krijgt 100.000 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor herstelprojecten. Dat is gisteren (donderdag 21 juni) bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse studiedag van het Cultuurfonds en de stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL).

De bijdrage van het Cultuurfonds voor natuur en erfgoed in Nederland is dit jaar bestemd voor het noodzakelijke herstel van Kasteel Arcen, waaronder 50 mille voor restauratie van het kasteelgebouw en omringende kademuren.

De overige 50.000 euro worden besteed aan aankoop van gronden die als losse ‘puzzelstukjes’ in het verder aaneengesloten landgoed liggen. Daarmee worden de natuurwaarden veilig gesteld in het 450 hectare grote landgoed rond het kasteel. Een en ander sluit ook goed aan bij het Nationaal Park de Maasduinen.

Behouden voor breed publiek

Naast steun voor herstel wordt de bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds ook beschouwd als blijk van waardering voor de jarenlange inzet van de Stichting het Limburgs Landschap en de vele vrijwilligers van de Kasteeltuinen Arcen.

De stichting kocht het verlaten en beschadigde kasteel in 1976 en zette zich sindsdien in voor het opknappen ervan. Daarnaast gaf zij in 1986 ruimte voor de aanleg van de Kasteeltuinen Arcen.

Parel

In 2012 toonde de stichting lef om na faillissement de herontwikkeling van Kasteeltuinen Arcen op zich te nemen. Dankzij haar en het grote draagvlak van de vele vrijwilligers geniet publiek nu al 30 jaar van de prachtige tuinen en wordt de oude grandeur van Kasteel Arcen teruggebracht. Zo schittert het weer als parel in het Limburgse landschap.

Foto: Rosarium in het tuinencomplex rond het kasteel (foto Martijn Gijsbertsen).