Cuypers’ woonkamer keert terug in het Cuypershuis

Dankzij een geslaagde crowdfundactie zal het gepolychromeerde plafond, zoals dat in opdracht van architect  Pierre Cuypers en zijn vrouw Antoinette Alberdingk Thijm werd uitgevoerd, over enkele maanden weer in volle glorie te zien zijn in het Cuypershuis te Roermond. In totaal werd binnen zes weken een bedrag van 17.510 euro geschonken door 108 donateurs.

Cuypers heeft voor zijn huwelijk met Antoinette in 1859 het woonhuis opnieuw laten stofferen en inrichten. In het oorspronkelijke ontwerp van zijn woonkamer is een prachtig beschilderd plafond opgenomen waarin de monogrammen PC en AT zijn verwerkt. Keltische en middeleeuwse motieven sieren het ontwerp van de decoraties.

Oplevering eind februari 2020

Museum het Cuypershuis begint volgende week met de reconstructie van het plafond. Tijdens het proces wordt een aantal belangrijke stappen gezet.

O.a. sloop van het huidige verlaagde plafond, aanpassing van bestaande leidingen, brandbeveiliging en elektriciteit, het aanbrengen van stucwerk en de sierlijst én de uiteindelijke schildering met behulp van sjablonen. De oplevering wordt eind februari 2020 verwacht. Het proces is voor bezoekers te volgen via een speciaal kijkvenster in de vaste presentatie van het Cuypershuis.

Claudia Junge van Stichting Restauratie Atelier Limburg, ook verantwoordelijk voor de schilderingen in het Rijksmuseum, deed onderzoek naar de gebruikte kleuren. De uiteindelijke reconstructie van het plafond wordt gedaan door studenten van de opleiding Decoratie- en restauratieschilder van Sint Lucas in Boxtel. Door deze samenwerking wordt ook de kennis over Cuypers’ decoraties overgedragen op een nieuwe generatie restauratoren. De reconstructie kost in totaal 40.000 euro.

Het juiste moment

Het Cuypershuis vernieuwt in 2020 zijn vaste presentatie. In de nieuwe permanente museale opstelling moet Cuypers’ bevlogenheid weerklank vinden: Cuypers moet je voelen en beleven waar je ook bent in ‘zijn’ huis, heet het.

Voor het museum is die inrichting hét moment ook de voormalige woonkamer van de familie Cuypers in sfeer en beleving te herstellen.

Cuypershuis

Museum het Cuypershuis is gevestigd in het woonhuis en werkplaats van architect Pierre Cuypers (1827 – 1921). In 1853 bouwde hij dit pand in Roermond.

Het betekende het begin van een turbulente carrière die hem nationaal en internationaal faam zou bezorgen. Cuypers is tegenwoordig vooral bekend als dé architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam, tal van kerken en het prachtige Kasteel De Haar nabij Utrecht. Het gebouw van het Cuypershuis is uniek in Nederland.

Het Cuypershuis is gevestigd aan de Pierre Cuypersstraat 1, www.cuypershuisroermond.nl

Foto: Claudia Junge van Stichting Restauratie Atelier Limburg, ook verantwoordelijk voor de schilderingen in het Rijksmuseum, deed onderzoek naar de gebruikte kleuren.