Dag van het Kasteel 2018 succesvol

De Nederlandse Kastelenstichting (NKS) en de 158 opengestelde kastelen, buitenplaatsen en archeologische kasteelplaatsen verwelkomden op tweede pinksterdag op de Dag van het Kasteel ruim 80.000 bezoekers.

Niet alleen het bezoekersaantal overtrof eerdere edities, er deden aan de elfde editie van het evenement meer kastelen, buitenplaatsen en archeologische kasteelvindplaatsen mee dan ooit. Naast een grote diversiteit Nederlandse deelnemers, openden op 21 mei drie Vlaamse en twee Duitse kastelen hun deuren voor publiek.

Op veel kastelen en buitenplaatsen in het hele land werden op de zonovergoten dag bijzondere activiteiten ontplooid rond het jaarthema Verborgen Verhalen Verteld. Veel eigenaren, beheerders en vrijwilligers grepen het onderwerp aan om minder bekende kanten van hun kasteel of buitenplaats te belichten. Dat leverde volgens de NKS prachtige verhalen op.

Vertel Evenement

In Gelderland hield de Nederlandse Kastelenstichting het drukbezochte Verborgen Verhalen Vertel Evenement. Op negen bijzondere locaties lazen bekende kinderboekenschrijvers een verhaal voor dat zij speciaal voor de gelegenheid hadden geschreven.

Zo was de tuin van Zwaluwenburg het decor waartegen Lydia Rood vertelde over een aapje dat leerde schaatsen op de gracht. Op Huis Empe toonden bewoners de bezoekers de plekken uit het verhaal van Peter Smid over de zijderupsenkweek op het landgoed.

Archeologische sites

In Overijssel was er extra aandacht voor archeologie. Bezoekers volgden er de door de NKS belegde masterclass kasteelplaatsen langs vier archeologische sites.

Verschillende verborgen verhalen over Overijsselse deelnemers zijn gebundeld in een boekje. Veel bezoekers kwamen per fiets. In Overijssel en Gelderland zijn mooie fietsroutes uitgezet, die ook na Dag van het Kasteel te genieten zijn. Zie voor het boekje en de fietsroutes www.dagvanhetkasteel.nl

Volgend jaar is de Dag van het Kasteel op 10 juni.

Foto: Hotel Kasteel de Essenburgh in Hierden, deelnemer aan de Dag van het Kasteel 2018.