Ga naar de inhoud

Musical Dagboek van een Herdershond in première

In het pop-up-theater in het MECC te Maastricht is afgelopen weekeinde de musical Dagboek van een Herdershond in première gegaan. De musical omspant in sketches, muziek, dans en beeld circa vijftig jaar en beschrijft de periode dat in Zuid-Limburg met de komst van steenkoolmijnen een periode van industrialisatie begon.

In 1902 werd in het dorpje Terwinselen Nederlands eerste staatsmijn Wilhelmina opgericht, particuliere mijnen bij Kerkrade kwamen al eerder in productie.

Trilogie

De nieuwe musical verwijst naar de trilogie Kroniek eener Parochie van priester Jacques Schreurs, geschreven tussen 1941 en 1948.

Regisseur Willy van Hemert baseerde hierop later zijn veelgeprezen tv-serie Dagboek van een Herdershond. Veertig jaar na de KRO-serie is er nu een spectaculaire voorstelling over het rijke roomse leven en het straatarme mijnwerkersbestaan in Limburg.

Het verhaal

Erik Odekerke is in een typisch Limburgse gemeenschap tot kapelaan benoemd. Als een soort monologue interieur wordt hij bijgestaan door de Engelbewaarder (een rol van Angela Schijf).

Het historische perspectief krijgen de toeschouwers voorgeschoteld door een fragment uit Joop den Uyl’s toespraak van 17 december 1965 waarin hij, toenmalig minister van Economische Zaken, aankondigt dat de steenkoolmijnen voorgoed de deuren sluiten.

In de voorstelling keert de opkomst en neergang van de kolenmijnen regelmatig terug. Naast beelden van Limburgse landschappen krijgen de toeschouwers silhouetten van schachtblokken, visuele merktekens in het landschap aangereikt. De dualiteit tussen goed en kwaad wordt concreet als Odekerke kennismaakt met personages van de dorpsgemeenschap: de vrouw van een herenboer, de bierbrouwer en de notaris.

Pastoor Bonhomme, ’s mans baas, maakt Odekerke duidelijk dat hij slechts ‘zijn hulpje’ is (hond van de herder). Het weerhoudt de kapelaan er niet van ‘het goede na te streven’. Dat wordt hem uiteindelijk fataal; hij wordt ontslagen en moet het dorp verlaten.

Vergeten bladzijde

De musical Dagboek van een Herdershond vraagt op luchtige manier aandacht voor een vergeten bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. Ook het gezegde L’histoire se répète is van toepassing; zie de aardgasproblemen in Groningen.

De komst van de mijnen had in Limburg decennialang invloed op het leven van alledag. Mijnwerkers kregen stoflongen. Het socialisme kwam op. Wanneer Odekerke jaren later zijn oude liefde, de dochter van de bierbrouwer ontmoet, zijn de tijden veranderd. Optredens van fanfare St. Caecilia bij de eerste en tweede akte geven de voorstelling couleur locale.

De musical in het MECC is tot 17 juli 2022 te zien. Kijk naar www.dagboekvaneenherdershond.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.