Dam rond Kasteel van Horst 1e stap restauratie

Het eeuwenoude Kasteel van Horst is een opmerkelijk stuk erfgoed in het hart van het Hageland (België). Grote restauratiewerkzaamheden zijn echter nodig om het monument in Vlaams Brabant te kunnen bewaren en opnieuw open te stellen. Eerste stap was de aanleg van een vier meter brede dam rond het kasteel, die vandaag (maandag 6 juli) is opgeleverd.

De dam, met de opbouw waarvan drie weken geleden een begin is gemaakt, legt de historische funderingen van het kasteel bloot voor bouwhistorische, natuurwetenschappelijke en stabiliteit-technische onderzoeken. Tijdens volgende restauratiefases zal hij gebruikt worden als stabiele basis voor gevelstellingen.

Zichtbaar wapenfeit

Algemeen directeur Margit Bal van de in Antwerpen gevestigde monumentenzorger Herita is alvast tevreden met het resultaat: “De voltooiing van de dam is een eerste zichtbaar wapenfeit in het restauratieproces. Na een periode van onder meer archeologische onderzoeken die veelal achter de schermen gebeurden, zijn de werken nu echt zichtbaar”.

Een volgende grote stap is de afname in oktober van de torenspits, die na herstel wordt teruggeplaatst. Daarnaast staan vooronderzoeken en een energieaudit op de rol. In een latere fase worden consolidatie- en stabiliteitswerken uitgevoerd. Ook de interieurs met renaissanceafwerking worden opgeknapt.

Fundraising

Het kasteel van Horst in Sint-Pieters-Rode (Holsbeek) wordt voor het eerst vermeld in 1434, maar de oudste sporen dateren al uit de 12e eeuw.

Voor een groot deel van de restauratiewerken ontvangt Herita geld van de Vlaamse overheid. Ook investeert de organisatie eigen middelen in het kasteel.

Om de volledige financiering rond te krijgen, roept de monumentenzorger op om te doneren op rekeningnummer BE39 4263 1743 6619. Iedereen kan het kasteel steunen met een gift of door zich te engageren als vriend van het kasteel. Meer op www.herita.be/kasteelvanhorst

Zie ook het filmpje op https://youtu.be/XKYNbrB3IM8

1 thought on “Dam rond Kasteel van Horst 1e stap restauratie

  1. Mooi dat het hersteld wordt. Wanneer zou het weer te bezoeken zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.