De Hoge Veluwe verwelkomt 500.000e bezoeker

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft in 2021 zijn doel behaald. In de begroting was uitgegaan van 500.000 bezoekers; dat aantal is precies op de laatste dag van het jaar bereikt.

Lang leek een half miljoen betalende bezoekers goed haalbaar, maar de recente verzwaring van de coronamaatregelen gooide roet in het eten. Onder andere door tijdens de verlengde kerstvakantie kinderen voor half geld toegang te bieden en door afhaallocaties van de horeca geopend te houden wist het park alsnog, alhoewel met de hakken over de sloot, zijn streefaantal te behalen.

Gezin Krabbenborg

Het gezin Krabbenborg uit Lent werd bij de ingang Otterlo feestelijk onthaald door Joost Kemp, plaatsvervangend hoofd bezoekersmanagement. Ze kregen een presentje uit de parkwinkel en een wildmenu to-go uit het parkrestaurant aangeboden.

Tot en met 2019 vonden jaarlijks ruim 600.000 belangstellenden hun weg naar De Hoge Veluwe. Door de maatregelen die sinds maart 2020 steeds in meer of mindere mate van kracht zijn geweest moesten de begrote bezoekersaantallen in 2020 en 2021 naar beneden worden bijgesteld. Onder andere het Jachthuis Sint Hubertus en het Kröller-Müller Museum moesten een ruim deel van de tijd hun deuren sluiten. Ook konden grotere evenementen, zoals de jaarlijkse Hoge Veluwe Loop, twee jaar op rij niet doorgaan. Zodoende wisten in 2020 slechts circa 450.000 betalende bezoekers het park te vinden.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is voor zijn voortbestaan vrijwel geheel afhankelijk van betalende bezoekers. Dankzij de nu ruim 500.000 bezoekers in 2021 wordt het park in staat gesteld om de 5.400 hectare unieke natuur en bijzondere landschappen met de daarbij behorende zeldzame fauna en flora te beheren en beschermen. Daarnaast blijft het park innoveren op het gebied van recreatieve voorzieningen en een aantrekkelijk aanbod evenementen en activiteiten.

Balans tussen ecologie en economie

De Hoge Veluwe is het grootste aaneengesloten actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland en voert een grotendeels (90 procent) subsidieonafhankelijke exploitatie.

Het Nationale Park bestaat uit bos, heide, vennen en stuifzand. Er is een grote diversiteit aan planten- en diersoorten en het gebied herbergt uiterst zeldzame Rode Lijst-soorten. Samen met het Jachthuis Sint Hubertus, natuurmuseum Museonder, het Kröller-Müller Museum en de beeldentuin vormt het park een uitzonderlijke en (inter)nationaal befaamde combinatie van natuur, kunst en architectuur.

Zonering en beheer

De kwaliteit van de parkbeleving wordt gedragen door de aanwezige landschappen en natuur. Andersom geldt dat de bijzondere natuur in stand gehouden kan worden met de inkomsten uit het bezoek.

De Hoge Veluwe werkt daarom al jaren op basis van een balans tussen ecologie en economie, waarbij zonering gebaseerd op de belangrijkste natuurwaarden van groot belang is.

Het overgrote deel van het park valt onder de rustige zone, waar bezoekers het landschap kunnen ervaren met ongestoorde vergezichten. Het gebied rond het centrum met het Museonder (ondergronds museum) en het Park Paviljoen met restaurant en parkwinkel en het midden in het park gelegen Kröller-Müller Museum is veruit het drukst. Wandelingen en activiteiten beginnen hier.

Door wegen af te waarderen en bezoekers te concentreren in het centrum blijft de rust volgens de parkdirectie gewaarborgd en vindt minder verstoring plaats in de rustige zones. Daarnaast worden het bos en de open landschappen regulier onderhouden met als doel de biodiversiteit te verbeteren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.