Ga naar de inhoud

Keysershoedt Amsterdam in oude luister hersteld

De restauratie van de winkelruimte aan de Lange Niezel 10 in Amsterdam door erfgoedorganisatie Stadsherstel is bijna voltooid. De fundering is hersteld, er zijn duurzaamheidsmaatregelen getroffen en nieuw ontdekte historische elementen zijn waar mogelijk terug in het zicht gebracht.

Rijke historie

Stadsherstel Amsterdam heeft het monument overgenomen van de gemeente, die het op haar beurt had verworven in het kader van ‘Project 1012’. Nu de opknapbeurt ten einde loopt, keert de zittende huurder terug met een nieuwe winkel.

Uit bouwhistorisch onderzoek blijkt dat de geschiedenis van het pand aan de Lange Niezel 10 teruggaat tot ver in de 16e eeuw. Het stond toen bekend als De Keysershoedt. Jaarringenonderzoek van het hout van de kap van het voorhuis heeft duidelijk gemaakt dat het huis waarschijnlijk rond 1565 is gebouwd, maar een waterput die bij de werkzaamheden tevoorschijn kwam is waarschijnlijk ouder.

Voorname straat

De Lange Niezel was ooit een voorname straat waar rijke kooplieden en regentenfamilies zich vestigden. Niet verwonderlijk dan ook, dat bij de restauratiewerkzaamheden prachtig afgewerkte historische bouwelementen naar voren kwamen die lange tijd verborgen waren.

Zo zijn 16e-eeuwse engelkopjes op de sleutelstukken bewaard gebleven. Die zijn weer in het zicht gebracht, evenals de laat middeleeuwse hoofddraagconstructie. Het achterhuis krijgt hiermee zijn 16e-eeuwse karakter terug. In het voorhuis is het 19e-eeuwse stucwerkornament, jaren achter een systeemplafond verstopt, in volle glorie hersteld.

Bijdrage vrienden

De inbreng van de vriendenvereniging van Stadsherstel is onmisbaar bij restauraties door de Amsterdamse erfgoedorganisatie. Zo kon het stucwerkplafond mede dankzij een bijdrage van de vrienden teruggebracht worden.

Ook heeft de vereniging de beurs getrokken voor het herstel van de winkelpui. Deze gaaf bewaard gebleven pui met grote, hoge ramen stamt net als het plafondornament uit het eind van de 19e eeuw, toen er een grote verbouwing heeft plaatsgevonden. Daarbij is de gevel vernieuwd in neorenaissance stijl met een getrapte verhoogde halsgevel en metselmozaïeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.