Ga naar de inhoud

De Nachtwacht van Gelderland

De Nachtwacht van Gelderland

Het best bewaarde geheim van de Achterhoek is te ontdekken in de Remigiuskerk te Hengelo (GLD). In het koor van het kerkgebouw zijn manshoge muurschilderingen van de twaalf apostelen te bewonderen. Ze zijn geschilderd rond 1400, de tijd waarin het Hertogdom Gelre in volle bloei was, de gouden eeuw van Gelderland.

Sleutelwerk

Vorig jaar zijn de muurschilderingen door de Vrienden van de Remigiuskerk aangemeld na een oproep voor het vijftigste sleutelwerk van Gelderland. Deze lijst bevat hoogtepunten van Gelderse kunstwerken die in musea wereldwijd te vinden zijn. Een kunsthistoricus was blij verrast en heeft de schilderingen meteen op de lijst met sleutelwerken geplaatst.

De middeleeuwse fresco’s zijn tijdens de Beeldenstorm in de Reformatie overgeschilderd met witte kalk. In 1911 werden ze ontdekt maar direct weer wit geschilderd: de protestanten vonden ze te uitbundig en blootlegging was te duur. In 1930 zijn ze definitief onthuld.

Uitzonderlijk

Schilderingen uit deze vroege periode zijn sowieso zeldzaam en dergelijke schilderingen van de twaalf apostelen komen in Nederland niet voor. De kwaliteit is hoog. De apostelen kijken verstild de ruimte in, elk met hun eigen attributen.

Boven de apostelen zien we voorstellingen van gebouwen; het is goed denkbaar dat dit de poorten van Jeruzalem zijn. Onder de apostelen zijn medaillons met daarin de portretten van de profeten afgebeeld. Alsof dat niet genoeg is, zijn nog twee middeleeuwse voorstellingen ontdekt: de aanbidding van Jezus door de drie koningen en een van twee heiligen. Ook deze zijn van hoge kwaliteit en een bezoek waard.

Niet alle geheimen zijn onthuld. Er was altijd te weinig geld om de muurschilderingen verder bloot te leggen, maar hier en daar zijn proefstukjes kaal gemaakt waaruit blijkt dat er nog meer verborgen is.

Regelmatig gratis open

De Remigiuskerk Hengelo is deze zomer regelmatig gratis geopend: vanaf morgen (22 juni) tot en met 11 september op elke woensdagmiddag en zaterdagmiddag van 14.00 uur tot 16.30 uur, uitgezonderd woensdag 13 juli en zaterdag 16 juli in verband met kermis.

De kerk, hoofdlocatie van Open Monumentendag Bronckhorst, verzorgt op zaterdag 10 en zondag 11 september een feestelijk programma.

Foto: De apostelen Petrus, Paulus, Andreas, Johannes en Jacobus de Oudere (foto Marcel Colenbrander).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.