Ga naar de inhoud

De remonstrantse kerk als schatkamer

remonstrantse kerk

In het toegangsgebouw van de remonstrantse kerk, het kantoor van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) is van 3 februari tot en met 30 april de expositie De remonstrantse kerk als schatkamer te zien. De tentoonstelling sluit aan bij de gelijknamige expositie in Openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum en openbaart interessante roerende (kerk)goederen die nog niet eerder werden geëtaleerd.

Rouwbord

In Warffum is uit de Mariakerk te Oosterwijtwerd (de kroonluchter en) het rouwbord van Margaretha Elisabeth (1738) te bewonderen. Dat is vooral bijzonder omdat het een overschilderd exemplaar betreft. Een kopie van het onderliggende rouwbord, dat van Josina Maria Ripperda is nu te kijk in het toegangsgebouw van de remonstrantse kerk. Evenals het oorspronkelijke uurwerk, de oude wijzerplaat en de fraaie avondmaalstafel uit de 17e eeuw.

Sulings

Ook te zien zijn de sulings (fluiten) afkomstig uit de Molukse kerk te Appingedam. In plaats van orgelbegeleiding begeleidde in de Molukse kerk een fluitorkest de protestantse kerkdienst. De fluiten waren oorspronkelijk van bamboe, maar in Nederland van PVC gemaakt vanwege de temperatuurwisselingen.

Uit de Der Aa-kerk afkomstig is een fragment van een muurschildering aan een van de vieringpijlers, en een fragment van een beeldhouwwerk dat tijdens de restauratie van 1978-79 vanonder de vloer werd teruggevonden.

Adres: Coehoornsingel 14 Groningen. Openingstijden: van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur – 16.30 uur. Entree: gratis.

Foto: Uurwerk Oosterwijtwerd