Deventer: zes gebouwen gemeentelijk monument

Het stadsbestuur van Deventer onderzoekt of zes gebouwen tot gemeentelijk monument aangewezen kunnen worden. Het gaat om relatief jonge panden uit de 20e eeuw, zoals de Bussink Koekfabriek en de Maranathakerk, een ontwerp van de architecten Aldo en Hanny van Eijck.

Verantwoordelijk wethouder Carlo Verhaar: “Deventer heeft veel monumenten die we beschermen. Het is van belang dat we ook de pareltjes uit de recente geschiedenis voor de stad behouden. Een en ander betekent niet dat er niets meer kan, maar bij een verandering moeten belangrijke elementen behouden blijven. We doen het heel zorgvuldig, dus eerst doen we onderzoek”.

Het gaat om:

  • De Bussink Koekfabriek, Bussinkweg 3;
  • Het voormalige hoofdkantoor van Thomassen en Drijver, Zutphenseweg 51;
  • Het voormalige Nederlands Hervormd wijkcentrum, Johannes Van Vlotenlaan 85;
  • De Maranathakerk, Maranathaplein 1;
  • De voormalige Vrouwenarbeidsschool, Diepenveenseweg 136/136A;
  • Het voormalige Pathologisch- anatomisch en Bacteriologisch- serologisch Laboratorium, H.G. Gooszenstraat 1.

Alle panden krijgen voorbescherming. Dat betekent dat ze bij een vergunningaanvraag al als monument worden behandeld. Na onderzoek en advies van de commissie monumenten nemen B en W van Deventer een definitief besluit waarbij naast de monumentale waarden ook de belangen van de eigenaren worden gewogen.

Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuijpersgenootschap hebben ruim twee jaar geleden verzocht om aanwijzing van de zes gebouwen tot gemeentelijk monument.

Foto: de Maranathakerk.